Logo

Groei ASML bedreigd door net- en stikstofcrisis

Uitdagingen rondom het net en stikstof bedreigen ASML's uitbreidingsplan van € 2,5 miljard.

Published on March 31, 2025

BvOF-2018_0117_AJY-ASML-logo.jpg

© Bart van Overbeeke

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

De uitbreiding van ASML in de Brainport Eindhoven regio staat voor uitdagingen, meldt De Telegraaf. Netcongestie en de stikstofcrisis zetten de groei van de chipmachinemaker in Nederland op het spel.

Het Beethovenplan, dat vorig jaar werd onthuld, is een plan van 2,5 miljard euro dat wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid en de regionale overheden om de halfgeleiderindustrie te ondersteunen. Dit geld werd gebruikt om te investeren in talent en huisvestingsprojecten om de groei van ASML te ondersteunen. Het bedrijf kreeg groen licht om uit te breiden en 20.000 nieuwe banen toe te voegen tegen 2030.

Netcongestie en stikstofcrisis

De belangrijkste hindernis voor de uitbreiding van ASML is de capaciteit van het lokale elektriciteitsnet. Als onderdeel van het Beethovenplan zijn aanzienlijke verbeteringen van de infrastructuur vereist, waaronder de bouw van 116 nieuwe middenspanningsstations en de modernisering van talrijke transformatoren. Deze vraag overtreft de huidige capaciteit, wat een aanzienlijk knelpunt vormt. Lokale gemeenten en netbeheerder Enexis staan onder druk om deze problemen snel op te lossen om de verwachte toename van de halfgeleiderproductie te ondersteunen.

In een poging om de economische groei te accommoderen, streeft het Beethovenplan naar de bouw van meer dan 60.000 woningen tegen 2030. ASML draagt bij door de oprichting van het Beethoven Housing Fund om de ontwikkeling van sociale woningen te vergemakkelijken. Gemeenten worden echter geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen, waaronder stijgende bouwkosten, een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en vertragingen bij de goedkeuring van vergunningen, die allemaal worden verergerd door de stikstofcrisis.

stikstofcrisis

Stikstofcrisis zet een derde van woningbouwprojecten op het spel

De stikstofcrisis bedreigt meer dan een derde van de geplande woningbouwprojecten en heeft een impact op €138 miljard aan investeringen.

Aanbod van talent onder druk

Een andere pijler van het Beethoven-initiatief richt zich op onderwijs, met name op het vergroten van het aantal halfgeleiderstudenten. De Technische Universiteit Eindhoven streeft naar een verdubbeling van het aantal halfgeleiderstudenten tegen 2030. De instroom van internationale studenten wordt echter bedreigd door beleidsveranderingen, die ASML's vermogen om het nodige talent aan te trekken kunnen aantasten en haar binnenlandse groeiplannen in gevaar kunnen brengen.

De druk om de groei van ASML te ondersteunen heeft geleid tot discussies over een mogelijke verhuizing als de uitdagingen niet worden aangepakt. ASML's ceo Christophe Fouquet heeft zijn bezorgdheid geuit over de beschikbaarheid van talent en benadrukt dat ASML buiten Nederland zou kunnen uitbreiden als de omstandigheden niet verbeteren. Deze strategische overweging vormt een risico voor de Nederlandse economie en weerspiegelt het kritieke karakter van het oplossen van deze problemen. ASML vraagt om duidelijkheid voordat het tegen het einde van het jaar beslissingen neemt.

Christophe Fouquet

Fouquet waarschuwt: 'EU moet kampioenen beter beschermen'

Christophe Fouquet waarschuwt dat Europa zijn toonaangevende bedrijven zou kunnen verliezen als er geen betere bescherming komt.