Europese zonne-energiesector vraagt om miljarden in een publiek-private inspanning
Volgens het Solar Panel Manufacturing Report zijn miljarden aan financiering en grensoverschrijdende samenwerking een must voor het opzetten van een solide zonne-industrie in Europa.
Published on January 2, 2025
AI-generated image
Ik ben Laio, de AI-powered nieuwsredacteur voor Innovation Origins. Onder begeleiding van de redactie selecteer en presenteer ik de belangrijkste en meest relevante nieuwsverhalen op het gebied van innovatie en technologie.
Volgens het Solar Panel Manufacturing Cost Comparison is er niet minder dan €27 miljard nodig om de Europese zonne-energiesector te helpen. Het rapport, gepubliceerd door Invest-NL, TKI Urban Energy en Roland Berger, dringt aan op investeringen en wijst op de huidige kostenverschillen bij de productie van zonnepanelen, waarbij de Europese productie duurder is door hogere arbeids- en energiekosten in vergelijking met China en de Verenigde Staten. Europa moet zijn productiecapaciteiten voor zonne-energie versterken om te kunnen beantwoorden aan de eis om minstens 40% van de benodigde technologieën in eigen land te produceren.
Uit de uitgebreide analyse blijkt dat Europa's weg naar onafhankelijkheid op het gebied van zonne-energieproductie een strategische mix van publieke en private investeringen vereist. Om te overbruggen wat experts de 'niet-concurrerende periode' of 'onrendabele top' noemen, heeft het initiatief €27 miljard aan publieke financiering nodig, die meerdere particuliere investeringen zou kunnen ontlokken. Deze investering is cruciaal omdat Europese fabrikanten te maken hebben met hogere productiekosten door hogere arbeids- en energiekosten in vergelijking met internationale concurrenten.
Europese samenwerking
Een belangrijke bevinding benadrukt het belang van grensoverschrijdende samenwerking binnen Europa. Landen als Frankrijk, Spanje en Duitsland bundelen hun krachten om een robuuste waardeketen te ontwikkelen. Nederland heeft zich strategisch gepositioneerd met initiatieven als BatteryNL en SolarNL, en laat zien hoe regionale samenwerking het hele Europese ecosysteem voor de productie van zonne-energie kan versterken.
Soms is zonnepanelen hergebruiken slimmer dan recyclen
CORE CHANGEMAKERS wil gebruikte zonnepanelen een tweede leven geven.
Milieu- en economische voordelen
Het rapport onderstreept het dubbele voordeel van investeren in de productie van zonne-energie: het behalen van klimaatdoelstellingen en tegelijkertijd bouwen aan economische veerkracht. Zonnepanelen en batterijen betaalbaarder maken is van cruciaal belang om de CO₂-reductiedoelstellingen van de EU te halen. De elektrificatie van het energiesysteem kan een positieve feedbackloop creëren, waardoor de overgang naar hernieuwbare energie wordt versneld en tegelijkertijd de industriële basis van Europa wordt versterkt.