Europese Unie uitgesloten van Llama 4 multimodale modellen
Meta’s LLaMA 4 is baanbrekend en open source—maar niet voor de EU. Bedrijven en inwoners zijn uitgesloten van toegang tot de modellen.
Published on April 8, 2025

Merien richtte in 2015 samen met Bart E52 op en bedacht onze AI-tool Laio. Hij schrijft columns over waterstof, mobiliteit en het openbaar vervoer.
Meta's Llama 4-modellen zijn weer een stap voorwaarts in AI-innovatie, met indrukwekkende multimodale capaciteiten die zelfs concurrerende modellen als GPT-4.5 en Claude Sonnet 3.7 overtreffen. De eerste mixture-of-experts-modellen van Meta, geïnspireerd door DeepSeek, worden open source aangeboden. Iedereen kan ze downloaden en installeren... iedereen? Nee, EU bedrijven en inwoners worden uitgesloten.
Llama 4: Een nieuwe generatie AI modellen
Meta’s Llama 4-modellen, waaronder de varianten Scout en Maverick, vormen een belangrijke sprong voorwaarts in de evolutie van kunstmatige intelligentie. Deze modellen zijn gebouwd op een multimodale architectuur die in staat is om tekst en visuele input gelijktijdig te verwerken binnen één enkele interactie.
De Scout-versie, uitgerust met 17 miljard actieve parameters en 16 experts, levert indrukwekkende prestaties op het gebied van lange tekstverwerking en visueel begrip. Bovendien kan dit model efficiënt draaien op slechts één NVIDIA H100 GPU, wat het zeer toegankelijk maakt.
De Maverick-versie daarentegen is geavanceerder en beschikt over 128 experts, waarmee het zelfs de prestaties van toonaangevende modellen zoals GPT-4o weet te overtreffen – en dat tegen geoptimaliseerde kosten.
Beide modellen behoren tot de krachtigste open-source AI-modellen die momenteel beschikbaar zijn.
Buiten de Europese markt: beperkingen in de licentievoorwaarden
Ondanks de technologische doorbraken die de Llama 4-modellen mogelijk maken, worden Europese bedrijven en individuen uitgesloten van de licentie om deze modellen te installeren of op maat te trainen. Deze beperking is een gevolg van de Llama 4 Community License Agreement, die specifiek stelt dat de rechten niet gelden voor personen die woonachtig zijn in de EU of bedrijven met een hoofdkantoor in de EU. Dit lijkt ingegeven door de transparantie- en compliance-eisen die voortvloeien uit de in augustus 2024 van kracht geworden AI Act van de EU, die strikte regels en vereisten introduceert voor AI-systemen binnen de Europese markt. Desondanks mogen eindgebruikers in de EU gebruik maken van diensten waarin Llama 4-modellen zijn geïntegreerd, mits deze diensten afkomstig zijn van buiten de Unie.
Innovatie door Mixture-of-Experts architectuur
De Mixture-of-Experts (MoE) architectuur is een kernelement in de innovatie van Llama 4. Deze architectuur maakt gebruik van een verzameling experts waarvan slechts een deel, afhankelijk van de invoertaken, wordt geactiveerd, wat leidt tot een efficiënter gebruik van bronnen en een potentieel grotere schaalbaarheid. Dit ontwerp herdefinieert de balans tussen kosten en prestaties, doordat ze enkel een subset van parameters gebruiken voor elke bewerking. Dit vermindert de aanvankelijke belasting en verbetert aanzienlijk de reactietijd en invoerefficiëntie. In het geval van Llama 4 Maverick, leidt dit tot aanzienlijke kostenbesparingen bij de uitvoering van taken, in vergelijking met andere topmodellen zoals GPT-4o en Gemini 2.0 Flash.
Verschillen tussen Scout, Maverick en Behemoth
De diverse modellen binnen de Llama 4-serie hebben elk hun unieke voordelen. Llama 4 Scout is geoptimaliseerd voor het verwerken van lange tekstcontext met 10 miljoen tokens, ideaal voor uitgebreide documentverwerking en visuele vraagantwoorden. De Maverick daarentegen kan betekenisvol beelden begrijpen en creatief schrijven met lagere activa parameters, wat het een kosteneffectief model maakt voor multimodale taken. De Behemoth staat nog in de steigers, maar heeft de potentie om met zijn 2 biljoen parameters de grenzen van AI-capaciteit verder te verleggen, en stevige concurrentie te bieden aan modellen zoals GPT-4.5 en Claude Sonnet 3.7 op benchmarks zoals MATH-500 en GPQA Diamond.
Prestatievergelijking met concurrerende modellen
Llama 4-modellen leveren indrukwekkende prestaties tegenover enkele van de huidige topmodellen op de markt. De Maverick overtreft de prestaties van GPT-4o op indicatoren zoals ChartQA en DocVQA, terwijl hij minder dan de helft van de actieve parameters van DeepSeek v3.1 gebruikt. Daarnaast laat de Behemoth bemoedigende benchmarkresultaten zien die de verwachtingen van new generation AI verder doen stijgen, zelfs al blijft hij net achter bij DeepSeek R1 op specifieke benchmarks zoals MMLU. De modellen bevorderen niet alleen een substantiële verbetering in prestaties en efficiënte implementatiekosten maar zetten ook de standaard voor toekomstige ontwikkelingen binnen het AI-veld omhoog.