Europese miljoenenlening voor waterstoftankbedrijf Resato
De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een investering van €25 miljoen goedgekeurd voor Resato Hydrogen Technology, een bedrijf uit Assen.
Published on January 13, 2025
Resato. Google Street View
De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een investering van €25 miljoen goedgekeurd voor Resato Hydrogen Technology, een bedrijf uit Assen dat zich richt op de ontwikkeling van tankstations voor waterstofvoertuigen. Met dit kapitaal zal Resato de komende jaren haar productiecapaciteit uitbreiden en de ontwikkeling van eigen technologie versnellen.
1.000 waterstoftankstations
De ambitieuze groeiplannen van het bedrijf omvatten de opzet van 1.000 waterstoftankstations tegen 2030. Er wordt verwacht dat waterstof in specifieke sectoren een belangrijke rol zal spelen bij het vervangen van fossiele brandstoffen. Resato’s technologie kan bijdragen aan het verminderen van de uitstoot, bijvoorbeeld in de transportsector. Vooral voor zwaar transport, zoals bussen en vrachtwagens, en langeafstandsvervoer, zijn waterstofvoertuigen ideaal vanwege hun lange actieradius. De voordelen van H2-technologie, in combinatie met een betrouwbaar tanknetwerk, kunnen helpen het zogenaamde "kip-en-ei" probleem te doorbreken. Dit probleem ontstaat doordat het ontbreken van tankstations de aanschaf van waterstofvoertuigen bemoeilijkt, en vice versa.
Heel Europa
In 2019 opende Resato het eerste grote waterstoftankstation in Den Haag. Sindsdien heeft het bedrijf meer dan 55 installaties verkocht door heel Europa, waardoor waterstof nu beschikbaar is voor vrachtwagens, bussen, personenauto’s en treinen. Resato is een pionier op het gebied van technologie voor waterstoftankstations en heeft de grootste installatie op de markt gebouwd, met een capaciteit van 2000 kg waterstof per dag. Deze installatie wordt geëxploiteerd door Hypion in Neumünster, Duitsland.
Gasunie klaar voor beheer offshore waterstofnetwerk
De Nederlandse Gasunie gaat toezicht houden op het waterstofnetwerk in de Noordzee en belooft efficiënt transport, minder land nodig voor bekabeling en aanzienlijke kostenbesparingen in de energie-inf