Logo

European Hyperloop Week: Hyperloop krijgt vorm in Groningen

De toekomst van Hyperloop staat centraal tijdens de Europese Hyperloop Week in Veendam, met workshops en studentraces.

Published on July 14, 2025

Hyperloop

© European Hyperloop Center

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

Deze week fungeert het European Hyperloop Center (EHC) in Vendaam, als het middelpunt van 's werelds hyperloopontwikkeling tijdens de European Hyperloop Week (EHW). Dit evenement, dat plaatsvindt van 14 tot 20 juli, brengt studenten, onderzoekers en leiders uit de industrie samen om samen te werken aan de ontwikkeling van hyperloop. Maar waar staat deze technologie nu?

Het hyperloop mobiliteitssysteem is ontworpen als een snelle transportoplossing die gebruik maakt van vacuümbuizen om luchtweerstand en wrijving te minimaliseren. Dit maakt reizen mogelijk met snelheden van mogelijk meer dan 1000 km/u, waarmee de snelheid van elk traditioneel treinsysteem wordt overtroffen. De technologie is gebaseerd op magnetisch zwevende pods die het contact met het spoor verminderen, waardoor de efficiëntie toeneemt. Deze innovatie pakt de beperkingen van de huidige vervoerswijzen aan door een efficiënt alternatief te bieden dat niet wordt beïnvloed door weersgerelateerde verstoringen, waardoor de reisflexibiliteit toeneemt.

Het concept won opnieuw aan populariteit in 2013, toen Elon Musk een witboek publiceerde over de werking van een vacuüm buisvormig transportsysteem. Sindsdien zijn verschillende teams wereldwijd aan de slag gegaan met dit mobiliteitsconcept.

Hardt Hyperloop: een Nederlandse koploper

Een van de bedrijven die het meest bekend is met EHC-instellingen is Hardt Hyperloop. Dit bedrijf is opgericht door oud-studenten van een vorig Hyperloop Delft cohort en maakt grote stappen in de ontwikkeling van de technologie, met als doel de eerste route te openen in 2030.

Het EHC is Europa's grootste faciliteit voor het testen en ontwikkelen van hyperlooptechnologie. Het beschikt met name over een geavanceerd lane-switching systeem, dat essentieel is om voertuigen in staat te stellen over te schakelen tussen verschillende routes of bestemmingen zonder te vertragen, waardoor efficiëntie, flexibiliteit en schaalbaarheid in de toekomstige hyperloopinfrastructuur worden gegarandeerd.

Afgelopen december voltooide Hardt een volledige lane-switching test, waarmee een stap vooruit werd gezet in de commercialisering van de technologie. Het bedrijf blijft werken aan de technologie en richt zich ook op aanverwante aspecten zoals de passagierservaring.

European Hyperloop Week

De EHW is het belangrijkste wereldwijde evenement voor hyperloopinnovatie en vindt dit jaar dus in Groningen plaats. De week heeft als doel om samenwerking tussen studententeams, onderzoekers en leiders uit de industrie te stimuleren. De focus ligt niet alleen op competitie, maar ook op het delen van kennis en het demonstreren van hyperloopsystemen op ware grootte.

Studententeams van over de hele wereld strijden in verschillende categorieën, waaronder demonstraties van volledige systemen, prototypes van subsystemen en presentaties van academisch onderzoek. Het evenement omvat panels, workshops en live testen en trekt honderden deelnemers van zowel universiteiten als bedrijven.

Nederlandse deelnemer: Delft Hyperloop

Een consistente deelnemer aan het evenement is Delft Hyperloop, een studententeam van de Technische Universiteit Delft. Het team heeft onder andere de inaugurele SpaceX Hyperloop Pod Competition gewonnen en meerdere onderscheidingen gekregen bij eerdere edities van EHW.

Het Delft Hyperloop-team, dat de Technische Universiteit Delft vertegenwoordigt, heeft de lat hoog gelegd voor de EHW van dit jaar met Theia, hun belangrijkste pod tot nu toe. Theia, die bijna 2,5 meter breed is, markeert een aanzienlijke schaalvergroting ten opzichte van eerdere modellen en belichaamt hun toewijding aan grootschalige hyperloopoplossingen. Het team ontwikkelde innovatieve motorontwerpen en levitatiemodules om de prestaties van de pod te verbeteren.

Delft hyperloop

Studententeam Delft Hyperloop lanceert grootste pod tot nu toe

Delftse studenten onthulden Theia, hun grootste hyperloopcapsule tot nu toe, en bereiden zich voor op de Europese Hyperloop Week.

Toekomstperspectieven

Europa's leiderschap in hyperlooptechnologie staat in schril contrast met aanzienlijke hindernissen. Hoewel Hardt Hyperloop tegen 2030 operationeel wil zijn, zijn er veel uitdagingen, denk aan financiering, infrastructuur en veiligheid. De financiële steun van de EU is een teken van haar engagement, maar de behoefte aan uitgebreide samenwerking blijft cruciaal.

Bedrijven als Nevomo onderzoeken aanvullende technologieën, zoals MagRail, om bestaande spoorwegsystemen te upgraden. De langetermijnvisie omvat het overwinnen van deze hindernissen en het afstemmen op duurzaamheidsdoelstellingen. Het streven is om de hyperloop werkelijkheid te laten worden en te laten zien dat deze vervoerswijze een revolutie teweeg kan brengen in het wereldwijde reizen.

Tijdens live demonstraties, wedstrijden voor studenten en beleidsdiscussies volgende week zullen alle ogen gericht zijn op Veendam. De uitkomsten van deze proeven en het momentum dat ze genereren, kunnen hyperlooptechnologie een stap dichter bij commerciële toepassing in Europa en de rest van de wereld brengen.