EU importeert 18% meer Russisch gas in 2024
Ondanks de plannen van de EU om Russische energie tegen 2027 uit te bannen, steeg de gasimport in 2024.
Published on March 27, 2025

© Diego F. Parra - Pexels
Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Uit een nieuw rapport van energiedenktank Ember blijkt dat de invoer van Russisch gas in de EU in 2024 met 18% is gestegen. Ondanks plannen om Russische energie tegen 2027 uit te bannen, zorgde de toegenomen invoer in Italië, Tsjechië en Frankrijk voor de stijging.
Hoewel de vraag niet toenam, steeg de invoer wel. Bovendien is de EU van plan om haar invoercapaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG) met 54% uit te breiden, waarbij de lidstaten op zoek zijn naar alternatieve gasleveranciers. Volgens de denktank vindt deze uitbreiding plaats ondanks een stabiele vraag tot 2030. Analisten waarschuwen dat een dergelijke uitbreiding kan leiden tot overcapaciteit, waarbij het aanbod van fossiel gas in 2030 naar verwachting 26% groter zal zijn dan de vraag. “Dit niveau van overinvestering, 131 miljard kubieke meter, komt overeen met het gecombineerde jaarlijkse gasverbruik van Duitsland, Frankrijk en Polen,” leest het persbericht.
“Het is een schandaal dat de EU nog steeds Russisch gas importeert”, zegt Ember-analist Dr. Pawel Czyzak. “In plaats van te investeren in echte alternatieven zoals hernieuwbare energiebronnen en efficiëntie om de Russische import af te snijden, verbranden de lidstaten geld met dure LNG-capaciteit die niet eens gebruikt zal worden.”
Bedreigende energiezekerheid
Uit de analyse blijkt dat na jaren van prijsvolatiliteit onder invloed van de oorlog in Oekraïne, de gasprijzen in 2024 met 59% zijn gestegen. Als gevolg daarvan is de Europese benchmark voor gasprijzen ongeveer twee keer zo hoog als vóór de crisis.
Tegelijkertijd is de betrouwbaarheid van gasleveringen uit andere bronnen dan Rusland onzekerder geworden. Toenemende geopolitieke spanningen leiden tot bezorgdheid over de afhankelijkheid van leveringen uit de VS, zelfs nu de VS zijn LNG-exportcapaciteit uitbreidt. Hoewel de EU heeft voorgesteld om buitenlandse LNG-infrastructuur te financieren en langlopende LNG-contracten af te sluiten om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, kan deze strategie de afhankelijkheid van potentieel onbetrouwbare leveranciers vergroten.

Wind- en zonne-energie overtreffen fossiel in EU
In de EU hebben wind- en zonne-energie voor het eerst fossiel overtroffen.
EU-plannen in gevaar
De Europese Commissie kondigde haar voornemen aan om de Russische import van fossiele brandstoffen tegen 2027 terug te dringen. Maar, zoals Ember onderstreept, de EU heeft geen wettelijk bindend doel of plan voor de geleidelijke afschaffing vastgesteld. Analisten benadrukken hoe EU-lidstaten Russisch gas kunnen importeren door gebruik te maken van mazen in de wet, zoals het gebruik van schaduwschepen of indirecte aankoop.
Tegelijkertijd botst de expansievere zoektocht naar alternatieve gasleveranciers met de intentie van de EU om de energiekosten te verlagen, zoals aangegeven in haar Actieplan voor Betaalbare Energie. De strategie onderstreepte de noodzaak om de afhankelijkheid van fossiele import te verminderen om de energiezekerheid te vergroten en de kosten te drukken.
Isaac Levi, teamleider bij het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), zei: “De EU moet niet langer treuzelen en onmiddellijk wettelijk bindende maatregelen nemen - geen loze beloften - om een duidelijk tijdschema vast te stellen voor het beëindigen van de invoer van Russisch gas. Om los te komen van Russisch gas en de oorlogskas van het Kremlin in te perken, moet de EU een LNG-prijsplafond afdwingen, aankopen op de spotmarkt verbieden en vasthouden aan een volledige stopzetting van de gasinvoer in 2027. Zonder beleid om de stroom Russisch gas naar de lidstaten te beperken, loopt de EU het risico dat ze in 2025 nog afhankelijker wordt van deze onstabiele leverancier, net zoals ze vorig jaar deed met een stijging van 18%. Afhankelijkheid van Russisch gas stelt Europeanen bloot aan prijsvolatiliteit en energiechantage en ondermijnt de steun voor de bondgenoten in Oekraïne.”

De EU boekte vooruitgang in 2024 met hernieuwbare elektriciteit
De elektriciteitstransitie in de EU versnelde in 2024. Zonne-energie overtrof voor het eerst steenkool, terwijl het gasverbruik voor het vijfde jaar op rij daalde.