Logo

Eindhovense communicatie-startup LiveDrop maakt sprong met strategische samenwerking binnen NAVO

LiveDrop's Technologie is vooral interessant in situaties waar WiFi, Bluetooth, mobiele netwerken of satellietcommunicatie niet beschikbaar of toegestaan zijn.

Published on December 7, 2024

field soldier, AI-generated

AI-generated image of a Dutch soldier

Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.

Met Dimenco als hofleverancier voor het personeel en een serie-ondernemer als CEO, heeft het Eindhovense LiveDrop afgelopen week zijn voorlopig grootste succes geboekt. Tijdens NATO EDGE 2024, het innovatie- en technologie-event voor NAVO-landen, werd de samenwerkingsovereenkomst bekendgemaakt met de Amerikaanse Tactical Solutions Group, onderdeel van het wereldwijd opererende CDI Global.

LiveDrop's gepatenteerd line-of-sight communicatieprotocol richt zich op het veilig versturen van bestanden zonder dat daar radioverbindingen zoals WiFi of bluetooth voor nodig zijn. De methode is technisch gevalideerd door het Nederlandse Ministerie van Defensie. Ideaal voor bijvoorbeeld ziekenhuizen of toepassingen rond cybersecurity. Zowel in civiele als militaire sectoren biedt het protocol voordelen op het gebied van onzichtbaarheid, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid. Een belangrijk voorbeeld is het veilig en onopgemerkt communiceren met drones in kritieke omgevingen.

Dimenco en Philips

Drie van de vier oprichters van LiveDrop - Erno Langendijk, Maarten Tobias en Jurjen Caarls - hebben hun wortels in het Eindhovense hightech wereldje. Alle drie werkten ze voorheen bij Dimenco, het vorig jaar door het Californische Leio Inc. overgenomen bedrijf uit Veldhoven. Dat geldt ook voor het merendeel van het overige personeel. Dimenco maakt 3d tv-beelden zonder dat de gebruiker daar een speciale bril voor nodig heeft. Niet alleen komt Dimenco zelf rechtstreeks uit de erfenis van Philips, dat geldt ook voor de cv's van Langendijk en Tobias.

De vierde oprichter is CEO Patrick Moreu, wiens Linkedinprofiel vooral opvalt door de grote hoeveelheid door hem opgerichte bedrijven. Een echte lijn lijkt daarin niet te zitten; zijn ondernemingen richtten zich op zaken als kerstpakketten, kantoormeubilair en waxsalons. Tegen MT/Sprout zei hij onlangs die afwisseling bewust te zoeken: "Dat vind ik het leukste: vanuit het niets iets opbouwen, het tot een bepaald niveau te brengen. Dan verkoop ik het of zet er een directie op en begin weer iets totaal anders. Elke keer stap ik heel positief-naïef in een nieuwe markt." Het contact met de drie Dimenco-mannen verliep al even toevallig: via de school waar zijn kinderen samen met die van Maarten Tobias zaten.

Een andere opvallende naam op de about-pagina van LiveDrop is Cees Links, de uitvinder van WiFi.

Kopie-van-Kopie-van-Innovation-Maestros-1.png

Werelduitvinding Wifi komt ‘gewoon’ uit Nederland. ‘Velen waren sceptisch'

In de serie Innovatie Maestros bespreken we innovaties uit ons kikkerlandje die de techwereld op de kop zetten. Vandaag: uitvinder Bruce Tuch over wifi.

BITS

De militaire toepassing van LiveDrop past ook goed in de samenwerking die Brainport Eindhoven al met defensie en de NAVO heeft. BITS (Brainport Innovation & Technology Security) opereert als hub voor defensie-innovatie. Binnen het BITS-consortium werken Brainport Development, het ministerie van Defensie, het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) samen. Niet toevallig dus dat LiveDrop via de BOM onder de aandacht van het ministerie van Defensie kwam. Onlangs ondertekenden de Nederlandse en Amerikaanse ministeries van Defensie een overeenkomst waarin ze afspraken samen aan innovaties te gaan werken.

brewbart_battlefield_sunset_drones_4k_bedd6fe4-c56a-412b-a5e9-39d6d9435208.png

Defensie investeert 100 miljoen euro in fonds om innovatiekracht Nederlandse startups te vergroten

Defensie, de provincies, Economische Zaken, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de industrie bundelen hun krachten voor nationale veiligheid, innovatiekracht en economische groei.

De samenwerking met Tactical Solutions Group opent deuren naar markten in Noord- en Zuid-Amerika. Als specialist in technologie oplossingen voor special forces en inlichtingendiensten speelt Tactical Solutions Group een cruciale rol in de verdere adoptie en opschaling van LiveDrop’s technologie binnen deze sectoren.

LiveDrop’s oplossingen worden momenteel getest door meerdere Defensie-onderdelen van NAVO-landen en wekken volgens het bedrijf sterke interesse bij special forces, inlichtingendiensten en andere eenheden. De samenwerking met Tactical Solutions Group versterkt de strategische ambitie om LiveDrop te positioneren als een wereldwijde interoperabiliteit standaard binnen de NAVO.