Logo

Een voorproefje van de AI Pitch Competition: dit heeft BaiTech voor de wereld in petto met BigLife

Twaalf ambitieuze AI startups zijn geselecteerd om mee te doen aan de AI Pitch Competition. In aanloop naar de finale portretteert IO alle deelnemers. Vandaag: BaiTech.

Published on October 3, 2024

image002-1.png

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.

Sander Baijens en Bas Josten vormen samen BaiTech. Het bedrijf gebruikt kunstmatige intelligentie om biggensterfte in kraamhokken te voorkomen. Het is een bekend probleem dat zeugen op biggen gaan liggen. Vooral de eerste dagen zijn cruciaal voor biggen op de overlevingskans. BigLife wordt gezien als een veelbelovende praktische oplossing om het doodliggen van biggen door zeugen tegen te gaan. Een camera met beeldherkenning herkent situaties waarin een zeug op haar biggen gaat liggen. Wanneer dit gebeurt, klinkt het krijsende geluid van een big. Dit stimuleert de zeug om weer op te staan.

"Wij maken gebruik van computer vision software, specifiek van deep-learning algoritmen. Het gebruik van computer vision in de veehouderij is op zichzelf al zeer ongebruikelijk. De enkele toepassingen waarbij het gebruikt wordt gebeurt dit enkel passief, om bepaalde dieren te herkennen of te monitoren. Boeren krijgen dan vaak veel informatie op een dashboard, waar vervolgens zelf actie op ondernomen moet worden. Wij gebruiken computer vision om de situatie te herkennen waarbij een zeug (moedervarken) bovenop één of meerdere van haar biggen gaat liggen. Wat ons product uniek maakt is dat we daarnaast ook autonoom ingrijpen. Wanneer het systeem deze situatie herkent, wordt het geluid van een krijsende big afgespeeld. Hierdoor krijgt de zeug een seintje dat het niet goed gaat met haar biggen, waarop ze reageert door op te staan. Hierdoor blijven de biggen in leven."

"Ons product is zeer schaalbaar, wij focussen dan ook sterk op een internationale markt, in eerste instantie op Europa, maar later is wereldwijd zeker ons doel. Op dit moment zitten we nog in de ontwikkel-fase. Daarna verwachten wij dat we snel de internationale markt veroveren. Ons product kan namelijk toegepast worden op zowel grote als kleine bedrijven, de omvang van het bedrijf bepaalt simpelweg hoe veel devices nodig zijn."

"Binnen ons specifieke vakgebied hebben we niet veel te maken met ethische dilemmas, we redden met dit product simpelweg levens van pasgeboren biggen. Het grootste ethische risico is dat we een zeug mogelijk een aantal keer onnodig op laten staan. Wij denken dat dit wel te rechtvaardigen is als we hier biggenlevens door redden."

"Het is bekend dat wanneer zeugen vrij rond kunnen bewegen, ze vaker op eigen biggen gaan liggen. Hierom worden zeugen vaak tijdens de kraamperiode vastgezet in een kraamkooi, omdat het risico simpelweg te groot is. Met BigLife is dit niet meer nodig, omdat we de zeug helpen om weer op te staan wanneer ze per ongeluk op een big gaat liggen. Uiteindelijk zullen hierdoor alle zeugen vrij kunnen bewegen tijdens de kraamperiode. Beter voor de zeug, de biggen en de boer dus."

"Onze grootste uitdaging is tot nu toe het echt op gang zetten van de ontwikkeling. Dit heeft vrij veel tijd gekost. Een goed idee alleen levert nog geen partners op die het mee kunnen ontwikkelen. Door samen te werken met o.a. de Wageningen University & Research in een PPS project hebben we onze ontwikkeling echt naar een volgend niveau kunnen tillen."

"Deze wetgeving is voornamelijk van toepassing op het gebruik van AI bij mensen. Met onze toepassing voor dieren hebben we hier gelukkig nog niet veel mee te maken."

External Content

This content is from spotify. To protect your privacy, it'ts not loaded until you accept.

"Wij verwachten over 10 jaar bij de standaard uitrusting te horen van een varkensstal. We willen onze software nog veel verder uitbreiden met tal van andere interessante detecties op het gebied van zowel dierenwelzijn als ziekteherkenning."

"We hebben een duidelijk doel, een grote marktpotentie en een duidelijke oplossing. Wij kunnen echt een verandering doorvoeren binnen de veehouderij."