Logo

Een schuur en een missie: Dirk Bont’s UV-bezorgboxen

Dirk Bont is hobby-uitvinder en regelmatig te vinden in zijn schuur, “met bar erin!”.

Published on April 11, 2025

Dirk Bont (rechts) met zijn bezorgbox

Dirk Bont (rechts) met zijn bezorgbox

Onze DATA+ expert Elcke Vels duikt in AI, cyber security en innovatie. In haar ‘What if…’ column verkent ze gedurfde scenario’s buiten de status quo.

Op een industrieterrein in Alkmaar staat een schuur waar het licht vaak brandt. Hier werkt Dirk Bond – hobby-uitvinder, knutselaar, een man van de techniek, regelmatig aan zijn ideeën. Geen startupbaas met investeerders in de broekzak, maar wel iemand die enthousiast wordt van dingen maken met zijn handen. Met zijn UV-bezorgboxen wil hij een einde maken aan bezorgboxen vol bacteriën en virussen. 

De coronaperiode: een vreemde tijd waar we liever niet te veel aan terugdenken. Maar het was ook een tijd waarin creatieve geesten met oplossingen kwamen. Bont is daar een van. In zijn schuur begon hij met het bouwen van UVC-lampen. Voor verschillende situaties, om het coronavirus te doden. “Ze verkochten destijds best goed. Kappers, zelfs sekskamers op de Achterdam in Alkmaar wilden ze hebben.”  Ook ontwierp hij een UV-desinfectiesysteem voor in vliegtuigen en bussen. 

Maar toen de crisis verdween doofde ook de belangstelling uit. Zijn producten raakten in de vergetelheid. “Daar zat ik dan, met tientallen lampen in mijn schuur. Uiteindelijk heb ik de vliegtuiglampen maar gedoneerd aan Suriname. Daar waren ze er erg blij mee. Ik heb er toen meteen 12.000 mondkapjes bij gedaan. En mijn UV-desinfectiesysteem voor op de operatiekamer is nu te vinden in een ziekenhuis in Paramaribo. Ook weggegeven."

Van vliegtuigen naar bezorgboxen

Waar anderen de handdoek zouden gooien, ging Bont verder. Een oplossing voor in vliegtuigen: daar was geen vraag naar. Maar: “Ik hoorde over een onderzoek naar maaltijdbezorgboxen, die veelal besmet bleken te zijn, in Italië. En hier in Nederland zie je dat soms ook: die jongens die de hele avond met zo’n box rondrijden. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ze goed schoon worden gemaakt. Toen dacht ik: oké, hier kan ik iets mee. En zo ben ik mijn idee gaan doorontwikkelen.“ 

Bont bouwde een aantal proefmodellen: boxen met UVC-lampen en een kleine ventilator uit een computer. “Op 12 volt. Zodat de pizza’s niet snel slap worden.” De bezorgbox kreeg een naam: de VirusKillBox.

Het kostenplaatje: een uitdaging

De boxen werden getest door een Italiaans restaurant. “Zij waren enthousiast, want de pizza’s bleven mooi krokant.” Ook voerde hij gesprekken met bezorggigant Uber Eats. “Ze vonden mijn idee super, totdat ze hoorden wat het kostte. Ja, natuurlijk is het duurder. Er zitten speciale lampen en ventilatoren in.” De kostprijs ligt nu tussen de 600 en 700 euro per stuk. “Inderdaad een flink bedrag, dat erken ik. Maar dat is natuurlijk bij een heel kleine oplage. Als ‘ie in productie gaat, dan wordt het echt een ander verhaal”, verzekert Bont. 

Bovendien wordt het echt tijd dat we beter gaan nadenken over de voedselveiligheid van onze maaltijdbezorgingen, vindt de uitvinder. “Ik denk dat we daar in de toekomst anders naar gaan kijken.”

UVC-licht steeds vaker toegepast

Bont ziet dat UVC-licht steeds meer wordt ingezet. "In ziekenhuizen steeds vaker. Een ander voorbeeld: alle schepen hebben tegenwoordig een vuilopslag, en daar moet ook UVC-licht in zitten om alle bacteriën te doden." 

Misschien is maaltijdbezorging wel het volgende toepassingsgebied. Het patent voor de UV-box is aangevraagd. De eerste prototypes staan klaar. De website is in de lucht. Op een grote deal of investering zal Bont nog moeten wachten. Zelf heeft hij er al tienduizenden euro’s in gestopt. Bont haalt zijn schouders op. “Het geeft me gewoon heel veel energie om iets te maken wat er nog niet is. Maar wat zou het mooi zijn, als een groot bedrijf mijn idee serieus oppakt.”  

606032b-AI-viruses.jpg

Kunstmatige intelligentie maakt 160.000 nieuwe virussoorten zichtbaar

De ontdekking van meer dan 160.000 nieuwe RNA-virussoorten wordt toegeschreven aan een samenwerking onder leiding van Alibaba Cloud, Sun Yat-sen University en The University of Sydney.