Logo

Duurzame warmte voor Waarderpolder uit restwarmte van datacenters

€52 miljoen RVO-subsidie om met innovatieve toepassingen van restwarmte de doelstelling om in 2040 aardgasvrij te zijn dichterbij te brengen

Published on May 4, 2025

datacenter

© LUMI

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

Dankzij een subsidie van €52 miljoen van het RVO wordt duurzame warmte plots een stuk toegankelijker in de Haarlemse Waarderpolder. Deze impuls maakt het mogelijk om restwarmte van datacenters slim te benutten en 1200 panden te verwarmen. Het project helpt Haarlem om in 2040 zonder aardgas te leven. De SDE++ subsidie compenseert de kosten, wat de financiële haalbaarheid bevordert. Wethouder Robert Berkhout toont zich enthousiast: "Betaalbare duurzame warmte is nu een feit."

Restwarmte is een onontgonnen schat binnen de energietransitie in Nederland. Door restwarmte uit datacenters te integreren in warme netwerken, zoals in de Waarderpolder, kan de ecologische voetafdruk van deze IT-giganten aanzienlijk worden verlaagd, zo is de verwachting. Datacenters genereren continu hitte door de koeling van IT-infrastructuur en deze warmte wordt traditioneel verspild aan de atmosfeer. Door het gebruik van deze restwarmte creëren initiatieven zoals die in de Waarderpolder een nieuwe bron van hernieuwbare energie. In Diemen zijn dergelijke samenwerkingen al op gang, waarin gemeentelijke initiatieven restwarmte van datacenters zoals Equinix benutten om zowel duurzaam als efficiënt te verwarmen. Dit toont aan dat restwarmte niet alleen een milieuverantwoorde oplossing is, maar ook economische voordelen biedt. Innovatieve toepassingen van restwarmte zijn essentieel voor de doelstellingen van Nederland om in 2040 aardgasvrij te zijn.

Datacenterkoeling

Efficiëntie in datacenterkoeling speelt een cruciale rol in het minimaliseren van zowel bedrijfs- als milieukosten. Innovatieve technieken zoals vloeistofkoeling optimaliseren niet alleen energie-efficiëntie maar verminderen ook de ecologische impact. Koude gang-technieken, waarbij frisse lucht strategisch naar de voorkant van servers wordt geleid, zijn gangbare methoden die significante energiebesparingen bieden. Bovendien ondersteunen vloeistofkoelingtechnieken hogere apparatuurdichtheden en zorgen ze voor afvoer van hitte zonder grote energiebehoeften.

 Watt Matters in AI - Datacenter

Meer datacenters nodig om onze AI-honger te stillen

De ideeën zijn er, maar er moet echt vaart achter komen, zegt Stijn Grove, Managing Director bij Dutch Data Center Association

De toekomst van duurzame datacenters draait om energie-efficiëntie en innovatie. Tijdens een recent rondetafelgesprek benadrukten experts de noodzaak voor meetbare duurzaamheid bij zowel apparatuur als energiebeheer. Het gebruik van circulaire IT-hardware, die zich richt op recycling en minder natuurlijke hulpbronnen, staat hoog op de agenda. De uitdagingen voor datacenters liggen niet alleen in het voldoen aan de toenemende energievraag, maar ook in het verantwoord en duurzaam gebruik maken van restwarmte. De plannen gericht op het ontkoppelen van functionele opslag en compute-sectoren vertegenwoordigen een terugkeer naar structuren die zowel data-handling optimaliseren als de milieudruk verlichten. De integratie van groencertificaten en real-time energiezuinige oplossingen blijft een cruciaal onderdeel van de energieagenda van datacenters.

Duurzaam verwarmen

De pioniersrol van Diemen in het hergebruik van restwarmte dient als model voor andere gemeenten in Nederland. Met gebruik van 100% hernieuwbare energie, kan Diemen bijna volledig voorzien in duurzame warmtevoorziening vanuit datacenters. De samenwerking met het wereldwijde digitale infrastructuurbedrijf Equinix kan het potentieel om heel Diemen aardgasvrij te maken maximaliseren, wat aansluit bij de bredere nationale strategie om CO2-uitstoot te minimaliseren.

De gecombineerde krachten van technologie en regelgeving spelen een toenemende rol in de overgang naar duurzame energiesystemen. De impact van subsidies zoals de SDE++ is aanzienlijk; deze maken het rendabel om zowel in energie-efficiëntie als infrastructuur te investeren. De financiële steun maakt projecten niet alleen levensvatbaar, maar geeft ook een significante impuls aan de lokale en nationale koolstofarme doelstellingen. Verschillende innovatieve koel- en warmtetransitietechnieken komen samen om een toekomst van schonere energievoorziening te realiseren. Het herzien van energiebehoeften van datacenters, in samenspel met geavanceerde warmtenetten, vormt een voorbeeld van hoe moderne technologie kan voldoen aan de vereisten van een koolstofarme toekomst.