Duurzaam innoveren: waarom wachten tot 2050 een gemiste kans is
In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.
Published on April 27, 2025

Marco, octrooi-expert bij AOMB sinds 2013, deelt op IO+ zijn expertise op over octrooien: hoe ze werken, waarom ze belangrijk zijn en wanneer ze hun waarde verliezen.
Veel bedrijven schuiven hun klimaatambities door naar 2050. Dat klinkt misschien logisch - waarom nu investeren als regelgeving en marktvraag nog in ontwikkeling zijn? Maar vanuit een zakelijk perspectief is dat misschien helemaal niet zo verstandig. Terwijl je concurrenten afwachten, ligt er een unieke kans voor jou als ondernemer om de markt naar je hand te zetten.
Vroege vogels claimen de standaard
Wanneer de meeste spelers in jouw sector de transitie naar duurzaamheid uitstellen, betekent dat simpelweg dat er minder concurrentie is voor innovatie. Dat is hét moment om basispatenten te claimen.
Een basispatent legt de fundering voor toekomstige ontwikkelingen binnen een bepaalde technologie. Wanneer jij als eerste een belangrijke innovatie vastlegt, bepaal jij de standaard in de markt. Dat betekent niet alleen dat concurrenten straks om jouw technologie heen moeten werken, maar ook dat je een sterke uitgangspositie hebt voor licenties, samenwerkingen en verdere productontwikkeling.

Marco Coolen, AOMB. Foto © Bart van Overbeeke
Waarom nu instappen loont
Het aanvragen van een breed en krachtig patent is veel eenvoudiger als je actief bent in een technisch gebied waar nog weinig patenten zijn ingediend. Hoe minder patenten, hoe groter de kans dat jouw aanvraag wordt goedgekeurd zonder beperkingen of juridische tegenwerking.
Door nú al in te zetten op duurzame innovatie, kun je een voorsprong opbouwen nog voordat de markt er klaar voor is. Dit betekent dat als duurzaamheid straks wél een harde eis wordt - vanuit wetgeving of klantvraag - jij al een stevige positie hebt terwijl concurrenten nog aan de startlijn staan.
De concurrentie de pas afsnijden
We hebben dit eerder gezien in verschillende sectoren. Bedrijven die vroegtijdig investeerden in elektrische voertuigen, zonne-energie of bioplastics, hebben nu een enorme voorsprong. Waarom? Omdat zij op tijd basispatenten hebben aangevraagd en cruciale kennis hebben opgebouwd. De bedrijven die nu nog moeten beginnen, lopen tegen hoge investeringskosten en juridische beperkingen aan.
Dat kun jij ook doen in jouw sector. Of het nu gaat om duurzame productiemethoden, energiebesparing of circulaire materialen, de kans is groot dat je nog vrij baan hebt om de standaard te bepalen.
Schuif niet door naar 2050 - wees voorbereid
De vraag is niet óf de markt zich gaat ontwikkelen, maar wanneer. De ondernemers die nú al innoveren, zullen de grootste kansen hebben wanneer duurzaamheid een harde eis wordt. Het is slim om te onderzoeken of er in jouw branche nog ruimte is om basispatenten te claimen en een voorsprong te nemen.
Je hoeft niet alles direct te veranderen. Maar als je nu alvast onderzoekt waar je de eerste stappen kunt zetten, ben je straks klaar als de markt beweegt.
Duurzaam innoveren uitstellen tot 2050? Dat is misschien een strategie voor de achterblijvers. Ondernemers die nú actie ondernemen, kunnen de marktstandaard bepalen en concurrenten de pas afsnijden. Het is een kans die misschien maar één keer voorbij komt. Waarom wachten als je de toekomst nu al naar je hand kunt zetten?
De wereld van de octrooien
Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?
View De wereld van de octrooien Series