Logo

Door expats voor expats: iBUILT creëert een platform voor internationals om met elkaar in contact te komen

In deze speciale aflevering van Dutch Diaries spraken we met Ankita Durani en Joseph Zekry, twee expats die nu een platform opbouwen om internationals te helpen groeien in hun carrière.

Published on July 5, 2024

iBUILT.png

Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en is sinds 3 jaar redacteur bij IO+. Als GREEN+ expert houdt hij alle ontwikkelingen rondom de energietransitie nauwlettend in de gaten. Hij gaat graag op reportages en verrijkt zijn verhalen vaak met grafieken. Hij heeft meerdere series onder zijn hoede: Green Transition Drivers, Road to 2050, Achter de Cijfers.

Ankita Durani en Joseph Zekry kwamen in 2013 naar Nederland. Durani verhuisde vanuit India om te studeren en zich bij haar familie te voegen. De Egyptische Zekry ging, na verschillende internationale ervaringen, aan de slag bij ASML. Zekry startte zijn eigen consultancybedrijf, ZekryTech, en zette zijn expertise in voor bedrijven. Toen Durani een paar later bij ASML ging werken, kruisten hun paden.

Durani en Zekry zijn de medeoprichters van iBUILT - een acroniem voor international Business & Innovation Leaders in Tech - een community voor voor expatleiders en ondernemers om hun carrière te ontwikkelen en hun bedrijf te laten groeien. Het platform wil professionals in de regio Eindhoven met elkaar verbinden zodat ze zich kunnen ontwikkelen, samenwerken en van elkaar kunnen leren. Op 19 september houdt de community haar officiële lanceringsevenement voor de eerste editie van de Common Ground for Innovation Awards, een onderscheiding voor impactvolle expats in de regio. Voordat we daar dieper op ingaan, stelde IO ze voor deze aflevering van Dutch Diaries, een paar vragen over hun ervaring met het wonen in Nederland.

Dutch Diaries

Een nieuwe baan, verhuizen naar een nieuw land en wennen aan een nieuwe cultuur. Het zijn drie momenten die elke expat wel eens heeft meegemaakt. Hoe ziet Nederland eruit in de ogen van buitenlanders die hier komen werken? In onze nieuwe serie, Dutch Diaries, brengen we de verhalen van expats die naar Nederland zijn verhuisd om te werken in de tech- en innovatiesector. Waarom besloten ze hierheen te komen? Wat vinden ze het leukst aan Nederland? Wat zouden ze veranderen?

View Dutch Diaries Series

Jullie hebben beide ruim tien jaar ervaring in Nederlandse tech. Wat is jullie kijk op de sector?

Durani: "Als je iemand bent zoals wij die gek is op wetenschap, denk ik dat het de perfecte plek is. Ik heb altijd al in de wetenschap willen werken, dus de keuze voor Eindhoven en Nederland was snel gemaakt. Bovendien zie ik veel mogelijkheden in de verschillende kanten van tech."

Zekry: "Wat ik leuk vind aan het Nederlandse ecosysteem is de onderzoeksgerichtheid. Mensen willen diep in de technologie duiken. In Amerika, waar ik een tijdje heb gestudeerd, zijn mensen vooral geïnteresseerd in technologie om geld te verdienen. Mensen hier zijn niet gehaast in het inzetten van technologie op de markt, maar proberen de waarde ervan en de mechanismen erachter te begrijpen."

Is er een Nederlandse gewoonte waaraan je moeilijk kunt wennen?

Durani: "Wat ik meteen na mijn verhuizing naar Nederland erg prettig vond, was de gewoonte om tijdens discussies naar ieders mening te luisteren. Dat heeft een heel positief effect; iedereen voelt zich gewaardeerd. Tijdens het besluitvormingsproces kan het echter voor veel vertraging zorgen. Ik worstel soms met het vinden van een balans, omdat ik graag wil dat iedereen gehoord wordt en toch efficiëntie in de besluitvorming wil brengen."

Zekry: "Het vermogen van Nederlanders om werk en sociaal leven te scheiden. Mensen gaan met elkaar om en staan open om alle onderwerpen te bespreken tijdens het werk, maar die relatie stopt als de werkdag voorbij is. Geen vrienden zijn met iemand met wie je werkt voelt vreemd voor mij. Aan de ene kant is het bewonderenswaardig en de kwaliteit van het leven heeft er zeker baat bij. Aan de andere kant vereist het een nauwgezette sociale en werk-privé planning, en voor expats kan dat best moeilijk zijn."

Wat is een gewoonte die je vanuit je eigen land mee zou nemen naar Nederland?

Durani: "Af en toe eten van thuis meenemen naar het werk. Hoewel ik niet in India heb gewerkt, hadden we deze gewoonte op de middelbare school en ik hoor van vrienden die daar wonen dat ze deze gewoonte ook op hun werk hebben. Mensen delen recepten en banden. Nederlanders zouden er ook baat bij kunnen hebben; het is nogal moeilijk om een band op te bouwen terwijl je koude broodjes eet met je collega's!"

Zekry: "In Egypte worden je collega's deel van je familie. De solidariteit is groot; als iemand trouwt, worden collega's uitgenodigd op de bruiloft. Als iemand een baby krijgt, kopen collega's cadeautjes. De Nederlandse werkomgeving kan profiteren van een hoger gemeenschaps- en solidariteitsgevoel."

Hoe Nederlands voel je je?

Durani: "Als ik geen schema heb, kan ik gek worden. Een paar maanden geleden ging een neef van me trouwen en we moesten een danschoreografie organiseren met de andere neven en nichten. Ik plande alles op z'n Nederlands en kondigde aan dat ik ze op die datum, om die tijd zou bellen. 'Pak gewoon de telefoon, je hoeft geen afspraak met ons te maken,' zeiden ze. Ik ben zeker heel Nederlands geworden in het time management aspect."

Zekry: "Net als Ankita heeft Nederland mijn discipline en planning beïnvloed, maar ik voel me geen Nederlander of Belg (Zekry heeft een Belgisch paspoort, red.). Ik ben ook directer geworden in wat ik nodig heb en verwacht van anderen; ik heb hier leren communiceren zoals dat nergens anders kan. Als je hier op straat loopt en je veter zit los, dan komen de mensen naar je toe en zeggen dat je je veter moet strikken. In Egypte zou dat als onbeleefd worden beschouwd."

Untitled-1-1.png

Een betere werk-privé balans en een strikte planning: Nederland in de ogen van Alpar Pelea

Wat vinden expats van het leven in Nederland? In onze serie Dutch Diaries delen expats hun ervaringen.

Hoe is het idee voor iBUILT ontstaan?

Durani: "Hoewel ik deel uitmaak van een gemeenschap van jonge professionals binnen ASML, een band heb opgebouwd met mensen en met Eindhoven, had ik het gevoel dat er meer nodig was op een hoger niveau, vooral voor expats. Als ze hier komen, hebben ze ideeën om te groeien in hun carrière en in hun bedrijf. Maar waar is die ene gemeenschap waar ze op terug kunnen vallen om hun carrièregroei te bespreken of hun eigen bedrijf op te bouwen? Toen ontmoette ik Joseph, die hetzelfde gevoel had."

Zekry: "Tijdens mijn executive MBA werd ik uitgedaagd om mijn kennis, status en netwerk te gebruiken om terug te geven aan de maatschappij. Dus dacht ik: 'Wat zou ik vijf, zes of tien jaar geleden nodig hebben gehad van dit ecosysteem? Bedrijven hebben de neiging om grenzen te schetsen en dat kan beperkend zijn. Dus het idee is om mensen van alle nationaliteiten samen te brengen, zoveel mogelijk barrières weg te nemen, van elkaar te leren en expats een gemeenschap te geven waar ze zich thuis kunnen voelen."

Wat kunnen mensen verwachten van iBUILT?

Zekry: "Ze mogen iets verwachten dat een bedrijf of een sociale club niet kan geven: een plek om in contact te komen met mensen die soortgelijke uitdagingen ervaren. Ons doel is om alle mogelijke middelen te brengen (netwerk en kennis) voor expats om te groeien in een vergelijkbaar tempo als de lokale bevolking."

Durani: "De gemeenschappelijke basis is de passie voor technologie. Expats die hier komen en de lokale bevolking delen dezelfde drive, waar we op voort zullen bouwen in plaats van alleen te focussen op de verschillen."

Zie je jezelf over vijf jaar in Nederland wonen?

Zekry: "Ja. Ik weet hoe ik door het ecosysteem moet navigeren en ik ben me bewust van de tekortkomingen en de balans tussen werk en privé en hoe ik initiatief moet nemen."

Durani: "Ik zie mezelf zeker op lange termijn in Nederland wonen. Het is niet de ideale plek, maar het komt wel heel dicht in de buurt."