'Dit is geen ASML-verhaal, het is voor iedereen in de regio'
ASML is één van de twaalf bedrijven die zich als eersten hebben aangesloten bij het Brainport Partnerfonds. Marjolein de Hooge licht toe waarom.
Published on December 22, 2024
Marjolein de Hooge, ASML Photo © Nadia Ten Wolde
Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.
Het succes van de Brainportregio leidt in de komende jaren tot aanzienlijk meer banen en inwoners. De regio maakt zich op voor een schaalsprong, maar zet daarmee ook druk op de samenleving. Iedere inwoner moet kunnen meedoen, maar dat gaat niet vanzelf. In aanvulling op de steun van het Rijk investeert het bedrijfsleven via het Brainport Partnerfonds in maatregelen op het vlak van talentontwikkeling, bereikbaarheid, woningbouw en kansengelijkheid. ASML is één van de twaalf bedrijven die zich als eersten hebben aangesloten bij het fonds. Marjolein de Hooge, hoofd Maatschappelijke Betrokkenheid: “Dit is geen ‘ASML-verhaal’. We doen dit samen met andere bedrijven, het is voor iedereen in de regio."
Als drijvende kracht achter de technologische ontwikkelingen in de Brainportregio kijken veel mensen naar ASML als het gaat om de aanpak van de groeistuipen. Natuurlijk zijn het woningtekort, een gebrek aan technisch talent, dichtslibbende wegen en ongelijke kansen overal in ons land een serieus probleem. Toch is er wel een verschil. Marjolein de Hooge snapt dat als geen ander. “Onze positie brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee om samen met andere bedrijven te investeren in een goede toekomst voor iedereen.”
Brainport Partnerfonds
Een eerste groep van twaalf bedrijven uit de Brainportregio neemt deel aan het Brainport Partnerfonds. Via dit private fonds gaan ze de komende twaalf jaar 219 miljoen euro bijdragen aan vier maatschappelijke doelstellingen: bereikbaarheid, betaalbare woningbouw, extra talent voor de arbeidsmarkt en kansengelijkheid voor alle inwoners.
View Brainport Partnerfonds Series‘De kracht van Brainport is het ecosysteem’
ASML doet nu al veel op het gebied van betaalbare woningbouw, talentontwikkeling en maatschappelijke initiatieven. Toch was er geen enkele twijfel om aan te sluiten bij het Brainport Partnerfonds. “Alleen kunnen we nooit zoveel voor elkaar krijgen als samen. De kracht van Brainport zit in het unieke ecosysteem van bedrijven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden die elkaar versterken. Dat is wat deze regio kenmerkt: we pakken het samen op. Ieder naar eigen draagkracht, maar met hetzelfde doel. Het Partnerfonds is daar het resultaat van.”
Voor ASML zijn alle pijlers van het fonds van belang, zeker ook vanwege de onderlinge verwevenheid. “Het mooie is dat we met dit fonds naast maatschappelijke voorzieningen ook richten op brede welvaart en gelijke kansen”, zegt De Hooge. “De kansen die we nu zien zijn niet alleen lokaal, maar wereldwijd voelbaar. Als je kijkt naar de rol van de hightech industrie die een wezenlijk onderdeel is van een belangrijke industrie op het wereldtoneel, dan kun je dat belang niet wegdenken. De technologieën die hier worden ontwikkeld, houden de wereld draaiende.”
Marjolein de Hooge, ASML Photo © Nadia Ten Wolde
Groei is nodig, maar in balans
De groei van Brainport Eindhoven is een feit - en dat moet je in goede banen leiden. Toch begrijpt De Hooge dat mensen er met enige zorg naar kijken. “Sommigen zeggen: ‘Laten we alles maar houden zoals het was’. Maar de wereld staat niet stil; alles verandert. Dat betekent dat je zoveel mogelijk rekening houdt met iedereen.”
Het Brainport Partnerfonds speelt daarin een cruciale rol. Met gezamenlijke investeringen zorgt het fonds ervoor dat de regio aantrekkelijk en leefbaar blijft voor iedereen. De Hooge geeft concrete voorbeelden: “Betaalbare woningen zijn essentieel, zowel voor de kinderen en familieleden van mensen die hier al wonen als voor de nieuwkomers. En een goede busverbinding naar het ziekenhuis is voor veel mensen net zo belangrijk als een nieuwe snelweg of een bloeiend verenigingsleven.”
Het Brainport Partnerfonds is een bewijs voor het succes van de multiple helix-formule. “In andere delen van Nederland zie je vaak dat investeringen in infrastructuur en voorzieningen wegvallen. Hier gebeurt het omgekeerde: bedrijven stappen samen met overheden in om de regio te versterken. Dat is uniek en daar mogen we enorm trots op zijn,” zegt De Hooge.
Niet alleen voor ASML
De Hooge benadrukt dat het Brainport Partnerfonds geen ‘ASML-verhaal’ is. “Dit doen we samen met andere bedrijven, en het is voor iedereen in de regio. Zelfs als je nu denkt: ‘Wat heb ik eraan?’ – het verschil ga je merken. We doen het voor de bakker op de hoek, de student die hier studeert, en de werknemer die een betaalbare woning zoekt. Een gezonde, aantrekkelijke regio is een voorwaarde voor succes, voor ieder bedrijf en iedere inwoner, nu en later.”
Dat betekent volgens De Hooge ook dat zoveel mogelijk bedrijven zich zouden moeten aansluiten bij het Partnerfonds. “Als je het grotere plaatje ziet, begrijp je dat je eigen succes afhankelijk is van een omgeving waar iedereen gelijke kansen heeft. Het is voor ons allemaal van belang dat deze regio kan doorgroeien. Meedoen betekent dat je een wezenlijke bijdrage kunt leveren waar jij en je medewerkers trots op kunnen zijn.”
De regio heeft al bewezen als ecosysteem te kunnen samenwerken. “De voorwaarden zijn goed maar we hebben geen jaren de tijd, er moet nu snel nog een schepje bovenop. Gelukkig is iedereen daar inmiddels wel van doordrongen: de groei is nu, dit is het moment om samen door te pakken.”