Logo

Digitale ondersteuning transformeert productieprocessen

“Digitale werkinstructies verbeteren de kwaliteit, versnellen de inleertijd en verhogen de efficiëntie", zei TNO's Jeroen van Oosterhout tijdens Tijdens de Technology Update 'De Autonome Fabriek' op Brainport Industries Campus

Published on November 24, 2024

Digitale fabriek - © TNO

Digitale fabriek - © TNO

Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.

De toekomst van de fabriek is digitaal en autonoom, maar de menselijke factor blijft centraal staan. Dat betoogde Jeroen van Oosterhout, Human Factors Engineer Digitale Ondersteuning & Cobots bij TNO, tijdens Technology Update van Brainport Industries. “We moeten gebruik maken van technologieën die de operators ondersteunen en hun werk eenvoudiger en efficiënter maken", vertelde hij aan een zaal met ruim honderd mensen uit de hightech maakindustrie. De meeting vond plaats in Brainport Industries Campus.

De uitdaging van variatie en complexiteit

Van Oosterhout schetste de uitdagingen waar veel bedrijven mee te maken hebben: toenemende productvariatie, hoge kwaliteitseisen, en de noodzaak voor foutloze processen. “Hoe zorg je dat de juiste instructies op het juiste moment bij de juiste medewerker terechtkomen? En hoe voorkom je dat een foutieve versie van een werkprotocol wordt gebruikt?” Het antwoord ligt volgens hem in slimme digitale ondersteuningssystemen.

Vier innovatieve technologieën

TNO onderzoekt en ontwikkelt diverse technologieën om operators in productieprocessen te ondersteunen. Van Oosterhout lichtte vier belangrijke innovaties toe:

  1. Digitale instructies op een tablet of scherm die werknemers stap-voor-stap begeleiden.
  2. Projectietechnologie, waarbij instructies direct op het product worden geprojecteerd, waardoor fouten verminderen.
  3. Smart glasses die informatie handsfree tonen aan medewerkers.
  4. Augmented reality, waarmee 3D-instructies over het product worden weergegeven.

Een opvallende innovatie is het gebruik van AI-tools die op basis van 3D-modellen automatisch bouw- en werkprocessen genereren. Dit verlaagt de instapdrempel voor digitalisering aanzienlijk, aldus Van Oosterhout.

MH6A8511.jpg

€6 mln voor Neople: digitale 'collega's' met een eigen trainingscentrum

In de DATA+ spotlight van deze week zoomen we in op digitale collega's.

Resultaten in de praktijk

TNO heeft deze technologieën de afgelopen jaren volop getest in werkende productieomgevingen. Het onderzoek toonde overtuigende voordelen: operators met digitale werkinstructies werkten sneller, maakten minder fouten en hadden minder hulp nodig. “Zelfs MBO 2-studenten met digitale ondersteuning presteerden net zo goed als MBO 4-studenten met papieren instructies,” vertelde Van Oosterhout. “Dit opent de deur naar een veel bredere arbeidsmarkt.”

Een andere belangrijke ontwikkeling is de integratie van digitale tools in bestaande productieprocessen. “We streven naar een universele standaard voor digitale werkinstructies,” aldus Van Oosterhout. Hoewel dit nog in de onderzoeksfase zit, ziet hij grote kansen voor eenvoudiger implementatie.

Digitale revolutie in volle gang

Van Oosterhout sloot af met een duidelijke boodschap: “Digitale werkinstructies verbeteren de kwaliteit, versnellen de inleertijd en verhogen de efficiëntie. Dit is niet alleen een investering in technologie, maar ook in mensen. Het is een cruciale stap richting de autonome fabriek.”