Logo

Deze Europese startups profiteren van scherpe kostenvoordelen DeepSeek. Maar er zijn ook zorgen

Europees bedrijven profiteren van scherpe kostenvoordelen, maar ethische zorgen en veiligheidsvraagstukken blijven een uitdaging.

Published on February 3, 2025

DeepSeek

AI-generated image

Het Chinese DeepSeek biedt een goedkoper alternatief voor de populaire AI-modellen van OpenAI, zoals ChatGPT. Het succes van DeepSeek is zeer merkbaar in Europa, waar veel startups moeite hadden om toegang te krijgen tot de technologie vanwege beperkte financiering. In tegenstelling tot hun Amerikaanse tegenhangers kunnen Europese bedrijven nu profiteren van de lagere kosten.

Een van de eerste bedrijven die overstapte naar DeepSeek is Novo AI, een Duits startupbedrijf geleid door Hemanth Mandapati. Mandapati geeft aan, aan Reuters, dat de overgang snel en eenvoudig was. Volgens hem kostte de overstap slechts enkele minuten. Bovendien gaf Mandapati aan dat de prijsaanbieding van DeepSeek vijf keer lager was dan die van andere aanbieders, wat hem veel kosten bespaart zonder merkbare verschillen.

Fabrizio Del Maffeo, CEO van Axelera AI, merkt ook op dat grotere modellen niet per se beter zijn. Door de kosten van AI-modellen aanzienlijk te verlagen, verlaagt DeepSeek de drempel voor bedrijven om innovatieve technologie te ontwikkelen, wat een positieve impact kan hebben op de hele sector.

Scherpe prijsverschillen

Het prijsvoordeel van DeepSeek is volgens analisten enorm. In vergelijking met OpenAI, dat $2,5 vraagt voor 1 miljoen verwerkte tokens, kost dezelfde hoeveelheid verwerkte data bij DeepSeek slechts $0,014. Deze scherpe prijsverschillen kunnen grote gevolgen hebben voor de AI-industrie, aangezien bedrijven nu toegang krijgen tot geavanceerde AI-modellen tegen een fractie van de kosten.

Kloof met VS dichten

Voor veel Europese techbedrijven biedt DeepSeek een kans om de kloof met de Amerikaanse markt te dichten. Terwijl in de VS in 2024 bijna $100 miljard werd geïnvesteerd in AI-bedrijven, was dat in Europa slechts $15,8 miljard. DeepSeek biedt nu een alternatief voor bedrijven die zich normaal niet veel kunnen veroorloven op het gebied van AI-ontwikkeling. Volgens Seena Rejal, de commercieel directeur van het Britse NetMind.AI, is DeepSeek een belangrijke stap in de richting van het democratiseren van AI en het creëren van een gelijker speelveld voor kleinere bedrijven tegenover de grote techreuzen.

Controverse

Het bedrijf krijgt echter ook te maken met controverse. Er zijn zorgen over de ethische en juridische aspecten van DeepSeek's technologie. Regulators in verschillende Europese landen onderzoeken of DeepSeek mogelijk OpenAI-gegevens kopieert of zelfs inhoud censoreert die mogelijk China in een negatief daglicht zou kunnen stellen. Deze bezorgdheden zijn een onderwerp van discussie binnen de industrie, hoewel het bedrijf zelf zegt dat het geen gegevens van OpenAI kopieert.

Prijsdaling een trend

Microsoft heeft onlangs de kosten van OpenAI's Copilot-model verlaagd door het gratis beschikbaar te stellen voor gebruikers, in plaats van de gebruikelijke abonnementsprijs van $20 per maand. De prijsdaling lijkt een trend te worden, met de verwachting dat bedrijven in de toekomst steeds meer transparantie zullen zoeken, wat vaak te vinden is in open source-alternatieven.

Grote bedrijven voorzichtiger

Hoewel DeepSeek veelbelovend is voor startups en kleinere bedrijven, blijven grote bedrijven zoals Nokia en SAP voorzichtiger. Voor hen is de prijs slechts een factor in hun beslissing om van AI-aanbieder te veranderen. Veiligheidscertificeringen, integratiemogelijkheden en de bredere software-ecosystemen van een platform spelen een grotere rol.

DeepSeek

Betaalbare AI van DeepSeek schokt wereldwijde chipmarkt

De opkomst van het R1 AI-model van DeepSeek schudt de wereldwijde chipmarkt door elkaar.