Defensie ontmoet innovatie: NAVO-landen bundelen krachten
Meer dan 950 deelnemers uit 32 NAVO-landen leggen basis voor nieuwe samenwerkingen rond dual-use technologie.
Published on June 24, 2025

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Aan de vooravond van de NAVO-top in Den Haag kwamen in de Binckhaven meer dan 950 deelnemers bijeen voor het evenement ‘Securing the Future’. Vertegenwoordigers uit 32 NAVO-landen – variërend van innovatieve mkb-bedrijven en industrie tot investeerders en defensie-experts – wisselden ideeën uit en presenteerden technologieën die zowel civiele als militaire toepassingen hebben. De focus lag op onder meer AI, kwantumtechnologie, drones, maritieme veiligheid en ruimtevaart. Het evenement resulteerde in tientallen nieuwe samenwerkingen.
Oplossingen inzetbaar voor millitaire- en veiligheidsdoeleinden
Experts uit de industrie, kennisinstellingen en overheden kwamen samen. Ook lieten 50 Nederlandse innovatieve startups en mkb-bedrijven hun oplossingen zien tijdens speciale showcases. De vele nieuwe samenwerkingen die tijdens het evenement tot stand kwamen, dragen bij aan het versnellen van innovatie en het verbeteren van de toegang tot financiering voor bedrijven die werken aan zogenoemde dual-use technologie – oplossingen die inzetbaar zijn voor zowel civiele als militaire of veiligheidsdoeleinden.
Pitchen voor vijftig investeerders
Toegang tot financiering blijft een van de grootste obstakels voor jonge techbedrijven. Tijdens het evenement Securing the Future kregen twintig innovatieve bedrijven de kans om hun oplossingen te presenteren aan een internationaal netwerk van meer dan vijftig investeerders, waaronder het NATO Innovation Fund en het Nederlandse SecFund. Dit laatste fonds – opgezet door het ministerie van Defensie, het ministerie van Economische Zaken en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen – richt zich op vroegefase-investeringen in Nederlandse startups, scale-ups en mkb-bedrijven die inspelen op de technologische behoeften van Defensie. Zo pitchte Tective Robotics, ontwikkelaar van autonome drone-lanceersystemen, zijn technologie aan potentiële investeerders.
Versimpelde samenwerking met Defensie
Voor jonge en innovatieve bedrijven is het vaak een uitdaging om te voldoen aan de complexe eisen die komen kijken bij defensieopdrachten. Om hen hierbij te ondersteunen, werd tijdens Securing the Future de nieuwe aanpak Strategic Defence Innovation Research (SDIR) gepresenteerd. Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie) nam hiervoor symbolisch een publicatie in ontvangst van zijn eigen ministerie. “Met de SDIR-aanpak verbinden we ons aan vroege samenwerking, open innovatie en een slimme afstemming van strategische behoeften met technologieën die nog niet bestaan,” aldus Tuinman.