Logo

De onwaarschijnlijke match die toch volkomen logisch is

Met een onorthodoxe shirtsponsoring voor PSV maakt Fe+male Tech Heroes een broodnodig statement op het voetbalveld.

Published on May 17, 2025

Fe+Male Tech Heroes

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.

Op het eerste gezicht is het een onverwachte combinatie: PSV Vrouwen, een professionele voetbalclub op het allerhoogste niveau in Nederland, en Fe+male Tech Heroes, een netwerk dat zich inzet voor meer zichtbaarheid van vrouwen in de techwereld. Wat heeft het voetbalveld te maken met fotonica, AI of halfgeleiders?

Meer dan je zou denken.

Deze gedurfde nieuwe sponsorovereenkomst gaat niet alleen om branding, maar ook om gedeelde waarden. Het vrouwenvoetbal en de technologiesector zijn domeinen waar vrouwen van oudsher ondervertegenwoordigd, ondergewaardeerd en ondergefinancierd zijn. Beide sectoren streven nu naar verandering. En beide kennen de kracht van zichtbaarheid.

Door Fe+male Tech Heroes op de shirts van PSV Vrouwen te zetten, maakt het partnerschap van elke wedstrijd een statement. Het zegt: vrouwen horen in de schijnwerpers, of dat nu op het speelveld is of in de frontlinie van innovatie. Het is een onwaarschijnlijke match, maar een die perfect past in een regio als Brainport Eindhoven, waar de behoefte aan divers technisch talent urgent is en het momentum voor verandering reëel is.

Deze alliantie tussen vrouwenvoetbal en de techwereld is meer dan alleen een logo op een shirt. Het geeft een duidelijk signaal af: vrouwelijk talent hoort overal thuis, ook in het hart van Europa's meest geavanceerde innovatie-ecosysteem.

External Content

This content is from youtube. To protect your privacy, it'ts not loaded until you accept.

Een gedeelde missie: zichtbaarheid, kansen, vertegenwoordiging

Fe+male Tech Heroes is in 2019 opgericht met een eenvoudig maar krachtig doel: een diverse en inclusieve techwereld creëren door meer zichtbaarheid te geven aan vrouwen en ondervertegenwoordigde stemmen in de technologie. Het platform is uitgegroeid tot een levendige community van meer dan 4000 leden en supporters, waaronder ingenieurs, ontwikkelaars, ondernemers en studenten. Het initiatief wil de volgende generatie vrouwelijk talent inspireren en barrières voor vrouwen in hightechsectoren slechten door evenementen te organiseren, rolmodellen onder de aandacht te brengen en mentorschap te stimuleren.

Toen ze nog minister van Economische Zaken en Klimaat was, zei Micky Adriaansens dat het gebrek aan diversiteit meer is dan een maatschappelijk probleem: "Het is een economische bedreiging. We kunnen het ons gewoonweg niet veroorloven om de helft van het talent te missen als we concurrerend willen blijven in belangrijke technologieën.”

De sponsoring, die wordt ondersteund door zeven belangrijke Brainportbedrijven, waaronder Cisco, Driessen Groep, Heijmans, Mansveld Techniek, Simac, Tibo-Veen en High Tech Campus Eindhoven, maakt die missie zichtbaar op nationaal niveau. Elke keer dat PSV Vrouwen het veld betreedt, dragen ze de Fe+male Tech Heroes-banner met zich mee, letterlijk en figuurlijk.

Internationale Dag van de Vrouw in de Wetenschap

Zes vrouwen die de toekomst van de wetenschap vormgeven

Het is Internationale Dag voor Vrouwen in de Wetenschap. Hier zijn zes vrouwen die de wetenschap rocken.

Waarom Brainport Eindhoven?

Brainport Eindhoven is niet alleen een hub voor innovatie, het is het kloppende hart van de hightech-economie van Nederland. De regio is de thuisbasis van toonaangevende bedrijven en onderzoeksinstituten zoals ASML, NXP, Signify, TNO en TU/e. Het levert een onevenredig grote bijdrage aan de nationale uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, hoogwaardige export en de ontwikkeling van next-gen technologieën op het gebied van halfgeleiders, fotonica en kunstmatige intelligentie.

Deze technologische groei wordt echter bedreigd door een aanhoudend en groeiend tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Volgens Brainport Development zullen er in 2030 meer dan 60.000 vacatures in de tech- en IT-sector in de regio onvervuld blijven, tenzij het aanbod van talent aanzienlijk wordt uitgebreid. De oplossing ligt niet alleen in meer afgestudeerden, maar ook in een meer diverse groep afgestudeerden.

Toch is slechts 16% van de Nederlandse technische professionals vrouw en is minder dan 1 op de 10 ingenieurs in leidinggevende functies een vrouw. Deze genderongelijkheid betekent een enorme onbenutte kans, niet alleen in cijfers, maar ook in perspectief, creativiteit en innovatie. "Als we onze positie als hightech-grootmacht van Europa willen behouden, hebben we iedereen nodig", zegt Ingelou Stol, medeoprichter van Fe+male Tech Heroes. "Dat geldt ook voor de ongelooflijke talenten en ideeën van vrouwen en meisjes die zichzelf misschien nog niet in deze wereld zien."

Women in tech

Vrouwen in tech: strijd, succes en verandering

Het is Internationale Vrouwendag. We bespreken problemen waarmee vrouwelijke ondernemers mee dealen en belichten drie succesverhalen.

Sport als katalysator voor verandering

Sport en technologie lijken misschien ver van elkaar verwijderd, maar beide geven vorm aan cultuur en identiteit. Met dit partnerschap willen Fe+male Tech Heroes en PSV Vrouwen stereotypen doorbreken en het beeld van wie er thuishoort in de techwereld verbreden. "Dit is een geweldige deal voor het vrouwenvoetbal", aldus Frans Janssen, commercieel directeur van PSV. "Tegelijkertijd illustreert het de kracht van de Brainport-regio."

De samenwerking beoogt ook een bredere culturele verschuiving: een verschuiving waarin vrouwelijke atleten steeds meer rolmodellen worden, niet alleen vanwege hun fysieke prestaties, maar ook vanwege hun leiderschap, veerkracht en ambitie: kwaliteiten die perfect aansluiten bij een carrière in wetenschap, techniek en technologie.

Onderwijs en inspiratie gaan hand in hand

Het partnerschap is niet alleen symbolisch. Het wordt ondersteund door onderwijspartners, waaronder TU/e, Fontys Hogeschool en Summa College, die allemaal een cruciale rol spelen in het vormgeven van het toekomstige technologische personeelsbestand. Door middel van schoolbezoeken, mentorprogramma's en contact met rolmodellen in zowel de sport als STEM wil de samenwerking meisjes op jongere leeftijd inspireren om een carrière in de technologie te overwegen en hen de tools geven om te slagen.

Uit onderzoek van McKinsey en de Europese Commissie blijkt dat een grotere deelname van vrouwen in de technologie kan helpen om de digitale vaardigheidskloof in de EU te dichten en het bbp tegen 2050 met wel 600 miljard euro te verhogen. De conclusie is simpel: het is niet alleen het juiste om te doen, het is ook economisch verstandig.

Terwijl Brainport blijft streven naar internationale erkenning en technologisch leiderschap, wil de regio ook voorop lopen op het gebied van inclusie. "We juichen niet alleen vanaf de zijlijn", zegt Stol. "We nodigen vrouwen uit om het voortouw te nemen."