De gezondheidszorg transformeren: Jayeeta Sengupta over het belang van 3D-printen
We interviewden Jayeeta Sengupta van TNO over het belang van 3D-printen in de gezondheidszorg.
Published on December 19, 2024
-1.png&w=3840&q=75)
Onze DATA+ expert Elcke Vels duikt in AI, cyber security en innovatie. In haar ‘What if…’ column verkent ze gedurfde scenario’s buiten de status quo.
Van protheses tot geneeskunde: 3D printen in de medische sector is een opkomende technologie. 3D-printen is onder andere van belang voor medicijnen voor kinderen, de behandeling van aandoeningen zoals zeldzame ziekten en kanker. We interviewden Jayeeta Sengupta, programmamanager 3D Pharma Printing bij TNO, over deze veelbelovende technologie.
Waarom is 3D-printen zo belangrijk in de medische wereld?
“De traditionele gezondheidszorg vertrouwt vaak op “one size fits all” oplossingen. Het metabole profiel, lichaamsgewicht en de medische toestand van een patiënt kunnen de respons op medicatie echter aanzienlijk beïnvloeden. Met 3D-printing kunnen medicijnen worden aangepast aan de behoeften van de patiënt, met nauwkeurige doseringen en aangepaste afgifteprofielen. Dit is vooral waardevol in gevallen waar een precieze dosis cruciaal is, zoals bij medicatie voor kinderen, kankerbehandelingen of zeldzame ziekten. 3D-printen kan medicijnen maken met speciale afgiftepatronen, bijvoorbeeld snelwerkende buitenlagen en langzamer werkende kernen. In het algemeen brengt het dus precisie en maatwerk in de gezondheidszorg.”
Waarom vind je het persoonlijk leuk om in dit vakgebied te werken?
“Ik werk graag op dit gebied vanwege mijn achtergrond in biologie en geneesmiddelenontwikkeling. Ik heb veel waardering voor de impact die innovatieve technologieën, zoals 3D-printen, kunnen hebben op de patiëntenzorg. De zorg is altijd iets geweest waar ik gepassioneerd over ben. Ik vind het namelijk mooi om bij te dragen aan oplossingen die de levenskwaliteit van mensen verbeteren. Ik richt me daarbij dus vooral op gepersonaliseerde behandelingen voor patiënten, vooral kinderen."
Hoe doet Nederland het als gaat om 3D-printen op medisch gebied?
“Nederland loopt voorop met 3D-printen in de medische sector, met verschillende belangrijke instellingen en samenwerkingsverbanden die innovatie stimuleren. In een samenwerkingsverband met het Erasmus Medisch Centrum werkt TNO samen om op maat gemaakte medicijnen en behandelingen naar ziekenhuizen te brengen met behulp van 3D-printtechnologieën. Dit samenwerkingsverband combineert de expertise van beide instellingen om gepersonaliseerde medicijnen te maken die zijn afgestemd op de unieke behoeften van individuele patiënten. Door de krachten te bundelen wil het project effectievere, patiëntspecifieke behandelingen bieden voor kindermedicatie en aandoeningen zoals zeldzame ziekten en kanker. De samenwerking onderstreept het potentieel van gezamenlijke innovatie om de gezondheidszorg te transformeren. Andere vooraanstaande instellingen zoals de Universiteit Utrecht, het LUMC en verschillende commerciële entiteiten zijn ook betrokken bij onderzoek naar het 3D-printen van medicijnen.”
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen van 3D-printen voor de medische sector?
“De voordelen van 3D-printen zijn duidelijk: het stelt ziekenhuisapotheken en openbare apotheken in staat om medicijnen preciezer en sneller te maken en zorgt ervoor dat patiënten precies krijgen wat ze nodig hebben. De grootste uitdaging is echter om te beslissen wie ervoor gaat betalen. In tegenstelling tot AI of andere technologieën die onmiddellijke investeringen van grote bedrijven aantrekken, is 3D-printen gericht op het verbeteren van de patiëntenzorg, wat vereist dat ziekenhuizen of overheden het potentieel ervan erkennen en zich verbinden tot het financieren van de invoering ervan. Naast financiële steun zijn er ook hordes in de regelgeving die genomen moeten worden om de veiligheid en doeltreffendheid te garanderen. Een bredere toepassing van de technologie hangt ook af van de aanpak van uitdagingen zoals consistentie in de productie en de integratie in de bestaande gezondheidszorginfrastructuur. Dit is waar TNO een cruciale rol speelt als facilitator.”
Welke boodschap wil je nog meer overbrengen?
“Ik wil het belang benadrukken van samenwerking tussen verschillende belangrijke stakeholders voor het succes van 3D-printen in de gezondheidszorg. Hieronder vallen ingrediëntenleveranciers, zorgprofessionals, ziekenhuisapotheken, distributeurs en bovenal patiënten, die zich comfortabel moeten voelen bij het ontvangen van gepersonaliseerde medicatie. Verzekeringsmaatschappijen spelen ook een cruciale rol in de ondersteuning van een bredere toepassing van deze technologie. Door de inspanningen van deze belanghebbenden op elkaar af te stemmen, kunnen we de integratie van 3D printen stroomlijnen, waardoor het een effectief hulpmiddel wordt in de gezondheidszorg."