Logo

De gezins-3D-printer: het kloppende hart van elk toekomstig huishouden

In de columnreeks "Hoe de wereld eruit zou zien, als…" verkent Elcke Vels intrigerende scenario's die afwijken van de status quo. Elke column wordt ondersteund door AI-gegenereerde afbeeldingen.

Published on January 11, 2025

3d printer

Alles wat nieuw is, is razend interessant! Dat is het motto van onze DATA+ expert Elcke Vels. Ze schrijft verhalen over AI en hoe dat onze maatschappij beïnvloedt, heeft een serie over cyber security en interviewt Nederlandse innovatie maestro’s. Ook onderzoekt ze in haar ‘What if…’ column intrigerende scenario's die afwijken van de status quo.

Toen ik klein was stond er altijd een 'gezinscomputer' in de woonkamer; een typisch fenomeen uit de jaren negentig. Zo’n luidruchtig apparaat met een groot, vierkant scherm. Iedereen in het gezin maakte er gebruik van. We hadden een stuk of tien floppydisks met games. Tetris was mijn moeders verslaving – dat deed ze soms net iets te fanatiek. Ikzelf vermaakte me met Snake en Galgje. Als ik een spelletje op het internet wilde doen, moest ik inbellen via de telefoonlijn. Ik mocht hooguit een kwartiertje ronddwalen op die trage websites. Het waren mooie tijden!

Het begrip gezinscomputer kennen we inmiddels niet meer. Maar in de toekomst zie ik voor me dat het grijze bakbeest zijn rentree maakt - hetzij in een modernere vorm.  Laten we daar eens over nadenken. Wat, als… de gezinscomputer plaatsmaakt voor een geavanceerde, allesomvattende gezins-3D-printer? Een apparaat dat niet alleen je ideeën omzet in fysieke objecten, maar alles produceert wat je maar nodig hebt: van voedsel tot medicijnen?

Weg met de voorraadkast

Een paar klikjes op het printerscherm en een kop dampende koffie: dat is hoe een ochtend in 2050 eruitziet. De voorraadkast is verleden tijd. Een simpele cartridge gevuld met organisch poeder – samengesteld uit algen, insecteneiwitten en synthetische vetten – vormt de basis voor vrijwel elk gerecht. De printer combineert smaken, texturen en voedingswaarden tot een gerecht dat rechtstreeks op je bord wordt afgezet. Zin in witte chocola met nootjes? Binnen twee minuten ligt het voor je klaar. Het apparaat houdt zelfs rekening met je gezondheid. Heb je, net zoals ik vaak heb, een tekort aan ijzer? Dan wordt je maaltijd daar automatisch op aangepast. Of, stel je voor: Liam, een achtjarige jongen met een ernstige pinda-allergie. Elke maaltijd was, voor de intrede van de printer, voor zijn ouders een bron van stress, want zelfs een klein spoor van pinda’s kan tot een levensbedreigende allergische reactie leiden. Maar de printer analyseert automatisch het risico op allergenen en stelt veilige alternatieven voor, zoals pinda-vrije sauzen of snacks. Geen zorgen meer!

Medicatie op aanvraag

Misschien is het meest indrukwekkende aspect van de gezinsprinter wel de gezondheidsrevolutie. Je eigen huisarts is geïntegreerd in het apparaat. Een simpele scan van je lichaam – via een slim horloge of contactlens – detecteert afwijkingen in je bloedwaarden of hormonale balans. De printer stelt vervolgens een medicijn samen, op maat gemaakt, en levert het in een perfect gedoseerde capsule of injecteerbare vloeistof. Apotheken zijn daarmee vrijwel overbodig geworden. Slechts een klein percentage van de medicijnen wordt nog in laboratoria geproduceerd, voornamelijk voor experimentele behandelingen. 

Dat is voor Jan, een 67-jarige man die lijdt aan hartfalen, een uitkomst. Hij moet dagelijks medicijnen nemen om zijn bloeddruk stabiel te houden en vochtophopingen in zijn lichaam te verminderen. Vroeger was dat een constante strijd: hij moest naar de apotheek voor herhaalrecepten, rekening houden met verschillende doseringen, en hopen dat zijn medicijnen op tijd klaar waren. Nu scant hij elke ochtend zijn slimme armband zijn hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte. Als zijn waarden afwijken, past de printer de medicatie direct aan.

Mode zonder fast fashion

Ook in de modewereld heeft de printer veel teweeggebracht. De machine heeft standaard toegang tot duizenden ontwerpen van modemerken over de hele wereld. Je betaalt voor de grondstoffen en het ontwerp. Zo heeft Nike, net als veel andere grote merken, een speciale 3D-print-lijn opgezet. Fast fashion is verleden tijd. Omdat mensen alleen kleding printen die ze écht willen en die perfect naar hun smaak en maten is afgestemd, belandt er veel minder op de afvalberg. Ik ben vast niet de enige. Soms zie je een t-shirtje online die leuk lijkt op de site, maar als ‘ie eenmaal aankomt blijkt ie niet goed te passen. Die struggle is dus verleden tijd. De wereldwijde bult textielafval is hierdoor meer dan gehalveerd. Versleten t-shirts en afgedragen jeans verdwijnen bovendien niet langer in de vuilnisbak, maar worden voor een groot deel weer omgezet in grondstoffen voor je volgende outfit.

Nike

Gekibbel

Kortom: de gezins-3D-printer is in de toekomst het kloppende hart van elk huishouden, net zoals de gezinscomputer dat ooit was. En ja, ongetwijfeld zal dat ook de nodige discussies opleveren. Je zult zien: net wanneer jij snel een maaltijd wilt printen voordat je gaat sporten, blijkt je zus bezig te zijn met het printen van een nieuwe spijkerbroek – en die duurt natuurlijk nog minstens twintig minuten. Technologie evolueert, maar sommige dingen – zoals heerlijk gekibbel met broertjes en zusjes– veranderen gelukkig nooit!

innovationorigins_a_devistated_internet_cable_on_the_sea_floor_2d5c38fe-192c-4d45-865c-9a1e52a4a3b9.png

Als het internet, onze levensader, ineens kapot gaat

In de columnreeks "Hoe de wereld eruit zou zien, als…" verkent Elcke Vels intrigerende scenario's die afwijken van de status quo. Elke column wordt ondersteund door AI-gegenereerde afbeeldingen.