Logo

De draadloze fabriek van morgen is nu al actief op BIC

Samenwerking tussen Cordis SUITE, TNO, KPN en Weidmüller versnelt de transitie van 5G naar 6G in de maakindustrie.

Published on May 19, 2025

Cordis SUITE

Prins Constantijn laat zich informeren over de draadloze fabriek

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.

Op Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven wordt hard gewerkt aan een toekomst waarin industriële machines niet langer afhankelijk zijn van bekabeling, logge controllers en versnipperde software. Onder leiding van Cordis SUITE, in samenwerking met onder meer KPN, TNO en Weidmüller – allen actief binnen Brainport Digital Factory op BIC –  worden daar de fundamenten gelegd voor de zogeheten 6G Wireless Factory: een fabrieksomgeving waar alle communicatie draadloos verloopt, en waar alle machine-intelligentie wordt samengebracht in één centraal digitaal brein.

Deze innovatie maakt deel uit van het nationale Future Network Services-programma (FNS), mogelijk gemaakt door het Nationaal Groeifonds.

Van embedded naar centraal

“In de huidige machines zit op elk component – van sensoren tot actuatoren – een chipje met software, volledig embedded in de hardware”, vertelt Benno Beuting, CEO van Cordis. “Daarnaast draait een groot deel van de machinebesturing op centrale PLC’s met traditioneel geprogrammeerde logica. Die software, verspreid over componenten en controllers, is vaak moeilijk te onderhouden, laat staan uit te breiden.” De visie van Cordis: verplaats die intelligentie naar een centrale locatie op de fabrieksvloer - een edge-server - en verbind elke sensor en actuator via (in de toekomst) 6G. “Dan heb je niet langer fysiek versnipperde stukjes brein, maar één centraal brein dat de hele fabriek aanstuurt.”

De praktijkproef draait in het fieldlab van de Brainport Digital Factory, een testomgeving op BIC waar echte industriële machines opgesteld staan. Samen met KPN, dat een private 5G-netwerk levert, worden hier de eerste stappen gezet richting een volledig draadloze besturing van productielijnen. “We zijn begonnen met private 5G”, zegt Beuting. “Maar de architectuur die we nu opbouwen, wijst al vooruit naar 6G.”

Cordis SUITE

Prins Constantijn laat zich informeren over de draadloze fabriek bij BIC

Low-code platform

De architectonische verschuiving is fundamenteel. Waar nu nog veel hardware wordt aangestuurd door traditionele PLC’s, biedt de Cordis SUITE een low-code platform waarin machinegedrag modelmatig wordt vastgelegd  en automatisch vertaald naar direct uitvoerbare software. In combinatie met het open besturingssysteem van Weidmüller’s edge-controllers - u-OS - ontstaat zo een flexibel en uitbreidbaar ecosysteem.

“We vervangen stap voor stap de oude software”, aldus Beuting. “En door alles centraal te draaien op een krachtige edge-server, kunnen we AI-modellen inzetten die de fabriek slimmer maken: fouten herkennen, voorspellen en zelfs autonoom verbeteren.”

Use case: de draadloze fabriek

De use case die Cordis en partners hebben ingebracht in het FNS-programma draait om de realisatie van deze draadloze fabriek. “We laten zien wat vandaag al mogelijk is met private 5G, en formuleren tegelijk de eisen voor 6G”, zegt Beuting. “Zoals ultralage latency, redundante verbindingen, hoge betrouwbaarheid - allemaal cruciaal in een industriële setting.”

Deze use case geeft richting aan de technologieontwikkeling. “Het is niet de technologie zélf die het verschil maakt,” benadrukt Beuting. “Het zijn de toepassingen die ertoe doen.”

Dat bleek ook tijdens een recent bezoek van het Groeifondsbestuur aan de BIC, waarbij zowel prins Constantijn van Oranje als Derek Roos – voormalig CEO van Mendix – aanwezig waren. “Van alle consortiumpartners in FNS mochten wij als eerste laten zien wat we doen”, vertelt Beuting trots. “Omdat onze use case al het meest concreet is.”

Bouwstenen voor de toekomst

De consortiumleden brengen elk hun expertise in. KPN levert de connectiviteit en edge-infrastructuur. Weidmüller draagt bij met automatiseringshardware en een open softwareomgeving op hun edge-platform. TNO richt zich op de betrouwbaarheid van de hardware-infrastructuur, terwijl TU/e de betrouwbaarheid en veiligheid van de software toetst – onder meer via formele verificatie van de low-code modellen. ASML werkt ondertussen aan het ‘afpellen van de ui’ - het gefaseerd vervangen van legacysoftware op hun productielijnen volgens de aanpak van Cordis SUITE.

En dan is er nog het concept waar Cordis het stempel op heeft gedrukt: Dreaming Machines. Machines die niet alleen reageren, maar ook anticiperen en dankzij AI en data-analyse hun gedrag zelfstandig kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. “Dat is waar we naartoe werken”, zegt Beuting. “En dat begint allemaal met een goed gedefinieerde use case.”

Van 5G naar 6G

De stap naar 6G is niet in één keer te maken. “We beginnen met 5G, voegen stap voor stap functionaliteit toe, en groeien zo toe naar 6G”, zegt Beuting. “Elke nieuwe generatie modems en protocollen brengt ons dichter bij die toekomst.”

Maar de visie is nu al helder. Een fabriek zonder kabels. Zonder versnipperde software. Met één intelligent centraal brein dat continu leert, verbetert en aanstuurt.

Op Brainport Industries Campus is die toekomst vandaag al gebouwd.

LINK NAAR WHITEPAPER

Gesponsord

Dit artikel is gemaakt in een samenwerking tussen Brainport Industries Campus en onze redactie. IO+ is een onafhankelijk journalistiek platform dat zijn partners zorgvuldig uitkiest en uitsluitend samenwerkt met bedrijven en instellingen die achter onze missie staan: het verhaal van innovatie verspreiden. Op die manier kunnen wij onze lezers waardevolle verhalen aanbieden die volgens journalistieke richtlijnen tot stand zijn gekomen.

Wil je meer weten over hoe IO+ samenwerkt met andere bedrijven? Klik hier