Logo

Cleantech for Benelux: versnellen opschaling groene technologie

Een cohort van ondernemers en investeerders lanceert dit project om de schaalvergroting van cleantech in Europa te ondersteunen.

Published on May 9, 2025

Cleantech for Benelux

© Cleantech for Benelux

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

Een coalitie van ondernemers, investeerders en onderzoekers heeft Cleantech for Benelux gelanceerd, een initiatief om de opschaling van baanbrekende schone technologieën te ondersteunen. Dit project, dat woensdag in Brussel werd onthuld, wil de Benelux positioneren als leider in duurzame innovatie en als voorbeeld voor Europa.

De initiatiefnemers zien cleantech niet alleen als een ecologische noodzaak, maar ook als een kans voor de regio en Europa. In het bijzonder zien zij de Benelux als de thuisbasis van veel cleantechondernemingen en -investeerders, en als de unieke positie om dit initiatief te leiden.

Parallel aan de onthulling van de vereniging hebben de oprichters ook een manifest gepubliceerd met de titel “Scaling Up Cleantech: A Benelux Blueprint for Europe”, waarin een plan wordt geschetst om cleantechontwikkelingen in de regio te stimuleren.

Visie voor een duurzame toekomst

Het manifest benadrukt de speciale wettelijke status van de Benelux binnen de EU, waardoor het sneller en dieper kan integreren dan de EU als geheel. Dit maakt de Benelux de ideale proeftuin voor grensoverschrijdend beleid dat kan worden opgeschaald naar EU-niveau.

Cleantech voor de Benelux identificeert drie belangrijke uitdagingen die de schaalvergroting van cleantechoplossingen belemmeren:

  • Markttoegang: Hoge energieprijzen, overregulering en trage vergunningsprocessen maken het moeilijk voor cleantechbedrijven om hun innovaties te commercialiseren. Gefragmenteerde regelgeving en inconsistente stimuleringsmaatregelen bemoeilijken de grensoverschrijdende schaalvergroting nog meer.
  • Onvoldoende financiering: Groeikapitaal is schaars, wat bedrijven dwingt om buitenlandse investeringen te zoeken en te verhuizen. Overheidsfinancieringsmechanismen verlagen de risico's van investeringen op jonge schaal onvoldoende, waardoor de financiële uitdagingen voor startende cleantechbedrijven nog groter worden.
  • Beperkte acceptatie door gebruikers: Industrieën en openbare aanbestedingen nemen cleantechoplossingen niet in het vereiste tempo over, wat de wijdverspreide toepassing van schone innovaties belemmert.
deeptech

Deeptech als Europa's vliegwiel voor concurrentievermogen

Volgens verschillende experts heeft de EU een voorsprong in deeptech. En dat is goed voor het concurrentievermogen.

Strategische initiatieven

Om deze uitdagingen aan te gaan, stelt Cleantech for Benelux verschillende strategische initiatieven voor:

  • Versnelde markttoegang: Het verlagen van regelgevingsbarrières en het vergroten van de markt voor baanbrekende cleantechoplossingen. Dit omvat het creëren van een gezamenlijk Benelux PPA-platform voor cleantech om grensoverschrijdende inkoop van elektriciteit op schaal mogelijk te maken.
  • Ontsluiten van financiering op schaal: Ervoor zorgen dat baanbrekende technologieën in Europa kunnen groeien en blijven door InvestEU uit te breiden met een speciaal loket voor cleantech en meer toezeggingen te doen om de risico's van leningen voor cleantechbedrijven te verminderen.
  • De acceptatie door gebruikers stimuleren: Vraaggestuurd beleid implementeren dat industrieën en consumenten in staat stelt cleantech te adopteren. Dit omvat een Benelux-besluit over een cleantech-first programma voor overheidsopdrachten en het opzetten van een Benelux top-runnerprogramma om de invoering te versnellen.

Oproep tot actie

Cleantech for Benelux roept beleidsmakers op om een ambitieuze agenda voor cleantechgroei te implementeren. Door gebruik te maken van de unieke positie van de Benelux als sandbox voor regelgeving, wil de coalitie laten zien hoe slimme regelgeving en grensoverschrijdende samenwerking duurzame industriële groei kunnen versnellen.

Liza Rubinstein Malamud

'Klimaatverandering is oplosbaar, maar kapitaal ontbreekt'

Liza Rubinstein Malamud, medeoprichter van Carbon Equity, is de hoofdpersoon van de nieuwe aflevering van IO's Green Transition Drivers serie.