Logo

Brightlands krijgt demo-faciliteit voor circulaire plastics

Brightlands Circular Space in Geleen richt zich op integrale benadering van de volledige plastic-waardeketen.

Published on May 24, 2025

Brightlands

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Op de Brightlands Chemelot campus in Geleen is afgelopen week de bouw gestart van Brightlands Circular Space, een demonstratiefaciliteit die de overgang naar circulaire plastics versnelt. Deze innovatieplek voor de plastics van de toekomst is een initiatief van Brightlands Chemelot Campus, Universiteit Maastricht en TNO. De oplevering van ’s werelds eerste volledig circulaire en open toegankelijke demonstratiefaciliteit voor plastics is gepland in 2026.

Hoewel de traditionele manier van plastic maken belangrijk is voor veel producten, is het om verschillende redenen nodig om snel stappen te maken richting een circulaire toekomst. Brightlands Circular Space wil producenten, recyclers, designers en onderzoekers helpen om oplossingen voor de toekomst te vinden. Brightlands Circular Space richt zich daarbij op de hele plastic-keten: van productie en gebruik tot hergebruik en recycling.

Brightlands Circular Space wil een internationaal knooppunt worden waar bedrijven, kennisinstellingen, beleidsmakers en designers samenwerken aan duurzame innovaties met plastics — van verpakkingen tot toepassingen in auto’s, textiel en elektronica. "De faciliteit wordt open toegankelijk, en biedt ruimte om nieuwe kennis te ontwikkelen, technologieën te testen, producten te maken, nieuwe banen te creëren en nieuwe businessmodellen en samenwerkingen uit te proberen", zo schrijven de initiatiefnemers in een verklaring. "Zo helpt Brightlands Circular Space partijen om sneller te innoveren, nieuwe oplossingen sneller op de markt te brengen en risico’s te verkleinen."

Constantijn-van-Oranje-©-Brightlands-.jpeg

Brightlands Startup League biedt innovatieve startups groeimogelijkheden in Limburg

"Limburg heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een broedplaats voor maatschappelijke innovaties die de wereld gezonder, duurzamer en digitaler maken."

"Meer dan een circulaire demonstrator"

Lia Voermans, voorzitter Stuurgroep Brightlands Circular Space, zegt over de bouw van de demonstrator: “We bouwen aan een uniek project voor de plastic-waardeketen, maar eigenlijk bouwen aan een plek die meer is dan alleen een circulaire demonstrator. We bouwen aan een nieuw verhaal, waarin we laten zien dat circulaire plastics niet alleen een ideaal op papier is, maar ook echt een plek in onze gezamenlijke toekomst heeft. Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze demonstrator iets moois te pakken hebben, iets dat de wereld van plastics kan veranderen.”

De demonstratiefaciliteit bestaat straks uit vier samenhangende onderdelen:

  • Circular House: een makerspace en ontmoetingsplek voor co-creatie, materiaalanalyse, businessmodellen en valorisatie van circulaire innovaties.
  • Polymer Processing-faciliteit: gericht op procesoptimalisatie, nieuwe polymeren en producttests.
  • Plastic Waste Preprocessing-faciliteit: voor hoogwaardigevoorbewerking van plastic afval en een betere kwaliteit van recyclaat.
  • Procesmodule (Skid)-, pilot- en demonstratorfaciliteit: waar nieuwe technologieën en processen kunnen worden opgeschaald.

Publiek-private samenwerking

De bouw van Brightlands Circular Space wordt mede mogelijk gemaakt door investeringen vanuit de founding partners, financiering uit het Nationaal Groeifonds via het programma van Circular Plastics NL en het Europese Just Transition Fund. BAM tekent voor de bouw, en het ontwerp is in handen van architectenbureau Broekbakema.