'Brainport is een economisch succesverhaal, maar ook de plek waar iedereen kansen moet krijgen'
NXP is één van de twaalf bedrijven die zich als eersten hebben aangesloten bij het Brainport Partnerfonds. Directeur Jean Schreurs licht toe waarom.
Published on December 29, 2024
Jean Schreurs, NXP, photo © Nadia Ten Wolde
Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.
Het succes van de Brainportregio leidt in de komende jaren tot aanzienlijk meer banen en inwoners. De regio maakt zich op voor een schaalsprong, maar zet daarmee ook druk op de samenleving. Iedere inwoner moet kunnen meedoen, maar dat gaat niet vanzelf. In aanvulling op de steun van het Rijk investeert het bedrijfsleven via het Brainport Partnerfonds in maatregelen op het vlak van talentontwikkeling, bereikbaarheid, woningbouw en kansengelijkheid. NXP is één van de bedrijven die zich hebben aangesloten bij het fonds. Directeur Jean Schreurs van NXP Nederland: “Brainport moet niet alleen een economisch succesverhaal zijn, maar ook een plek waar iedereen kansen krijgt."
Voor NXP, met het hoofdkantoor en een R&D-afdeling op de High Tech Campus, is de regio essentieel. Directeur Jean Schreurs ziet in Brainport niet alleen een centrum voor innovatie maar ook een belangrijke schakel in de wereldwijde positie van NXP. “Brainport geeft ons positieve aandacht van politici, klanten en talenten. Het is een uithangbord dat ons helpt internationaal te stralen.” Deze zichtbaarheid vertaalt zich direct in concrete voordelen. Zo organiseerde NXP samen met ASML en de TU/e de Semiconductor Summer School, waarmee zestig masterstudenten uit de hele wereld naar Eindhoven kwamen. “Die komen hiernaartoe vanwege de goede naam van Brainport.”
Die internationale allure brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. “Wij kunnen niet profiteren van een bloeiende economie zonder iets terug te doen voor de samenleving. Dat voelen wij als bedrijf als onze plicht. Ook onze medewerkers vragen hierom; zij willen bijdragen aan een gezond ecosysteem”, zegt Schreurs. NXP doet dit bijvoorbeeld al bijna twaalf en een half jaar via Samen voor Eindhoven, waarbij individuele medewerkers maatschappelijke organisaties ondersteunen.
Brainport Partnerfonds
Een eerste groep van twaalf bedrijven uit de Brainportregio neemt deel aan het Brainport Partnerfonds. Via dit private fonds gaan ze de komende twaalf jaar 219 miljoen euro bijdragen aan vier maatschappelijke doelstellingen: bereikbaarheid, betaalbare woningbouw, extra talent voor de arbeidsmarkt en kansengelijkheid voor alle inwoners.
View Brainport Partnerfonds SeriesOnderwijs en kansengelijkheid als speerpunten
Binnen de focusgebieden van het Brainport Partnerfonds vindt Schreurs talentontwikkeling en kansengelijkheid cruciaal. “Onderwijs is voor ons bedrijf het allerbelangrijkst. We hebben technische talenten nodig om te blijven groeien. Tegelijkertijd is kansengelijkheid een onmisbare basis voor een gezonde maatschappij. Iedereen moet mee kunnen doen, ongeacht waar hun wieg staat. Alleen zo kunnen we als regio duurzaam succesvol zijn.”
Volgens Schreurs is dit geen vrijblijvende keuze. Hij verwijst naar de mondiale concurrentieslag waarin Brainport zich bevindt. “Als we niet blijven groeien, raken we achterop. Andere landen pakken dan onze kansen, en daar plukken we later de zure vruchten van. Groei is essentieel, maar wel op een verantwoorde manier. Iedereen moet mee kunnen profiteren van het succes.”
De kracht van samenwerking
Een uniek kenmerk van Brainport is de sterke samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Schreurs noemt het een sleutelfactor in het succes van de regio. “Bedrijven kennen en vertrouwen elkaar. Ze zijn klant, leverancier of samenwerkingspartner. Dat ecosysteem maakt Brainport uniek.” Een typisch voorbeeld daarvan ziet hij in de nieuwjaarsreceptie ‘New Horizon’. “Het initiatief daarvoor komt van de ondernemers, niet vanuit de overheid. Bedrijven nemen hier het voortouw, met focus en doorzettingsvermogen. Dit is Brainport: schouders eronder en doen.”
Daarnaast ziet Schreurs de historische connectie met Philips als een belangrijke factor. NXP is, net als veel andere succesvolle ondernemingen, voortgekomen uit dat moederbedrijf. Momenteel telt het bedrijf 2500 medewerkers in Nederland, van wie de helft zich richt op onderzoek en ontwikkeling. “Veel bedrijven in Brainport hebben Philips als gemeenschappelijke oorsprong. Dat zorgt voor een gedeelde geschiedenis en wederzijds begrip. Het maakt samenwerking vanzelfsprekend.”
NXP Cleanroom, © Nadia Ten Wolde
Naast de focus op samenwerking kenmerkt Brainport zich ook als de plek die zich richt op de toekomst. “Bij NXP zijn mensen nu bezig met technologie die we pas over tien of twintig jaar normaal zullen vinden. Dat maakt deze regio uniek. Kijk naar de ontwikkeling van de nearfield communication chip. Het eerste onderzoek daarnaar vond plaats in 1994, in 2002 werden de patenten vastgelegd, in 2012 is de chip pas echt getest. En nu vindt iedereen het heel normaal dat je met je bankpasje of je telefoon een veilige draadloze betaling kunt doen. Wij werken vandaag aan de technologie die we pas over decennia volop zullen gebruiken.” Alles voor de toekomst dus, maar al deze technologische vooruitgang moet wel hand in hand gaan met maatschappelijke betrokkenheid, waarschuwt Schreurs. “Brainport moet niet alleen een economisch succesverhaal zijn, maar ook een plek waar iedereen kansen krijgt.”
Waarom een bedrijf zou moeten aansluiten
Schreurs roept andere bedrijven op om ook deel te nemen aan het Brainport Partnerfonds. “Door mee te doen, word je nog meer onderdeel van het grote geheel. Dit is zo’n mooi initiatief; je wilt erbij horen. Het is een unieke kans om impact te maken en mee te praten over de toekomst van de regio.” Hij benadrukt dat deelname toegankelijk is voor bedrijven van elke omvang. “Het fonds werkt naar draagkracht, dus er is voor iedereen een mogelijkheid om mee te doen.”
De belangrijkste reden om aan te sluiten bij het Partnerfonds ligt volgens Schreurs in de wens om samen zorg te dragen voor een goede samenleving. “Maar daarnaast opent zo’n transparant georganiseerde samenwerking altijd weer deuren naar nieuwe partners en oplossingen voor de meest complexe uitdagingen. Als je samen deelt wat je wilt bereiken, krijg je extra denkkracht. Dat vergroot de kans op de juiste oplossingen.”
Met het Brainport Partnerfonds zet NXP een belangrijke stap om de balans tussen economische groei en maatschappelijk welzijn te bewaken. “We hebben elkaar heel hard nodig om deze regio, en daarmee Nederland, Europa en de wereld, vooruit te blijven helpen.”