ASML en andere techbedrijven zien het potentieel van talent met autisme
Hoewel autisme uitdagingen met zich meebrengt, biedt het soms ook unieke voordelen in de techwereld.
Published on April 2, 2025

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Vandaag is het Wereld Autisme Dag, een belangrijk moment om bewustzijn voor autisme te vergroten. Hoewel autisme uitdagingen met zich mee kan brengen, biedt het soms ook unieke voordelen in de techwereld. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld uitblinken in patroonherkenning, detailgerichtheid en analytisch denken. Toonaangevende bedrijven als ASML omarmen deze kwaliteiten. Ze erkennen de waarde van neurodiversiteit binnen hun organisatie.
Albert Einstein en Elon Musk
Afhankelijk zijn van routines, moeite met sociale interacties, gevoelig voor geluiden: autisme kan een grote uitdaging vormen in het dagelijks leven. Maar: autisme kan juist ook unieke voordelen met zichmeebrengen die bijzonder nuttig zijn, onder meer in de techindustrie en wetenschap. Als voorbeeld worden iconen als Albert Einstein en Elon Musk vaak genoemd. Beide zijn (mogelijk) autistisch, en hun eigenaardigheden hebben ze weten om te zetten in baanbrekende ideeën.
Wetenschappelijk onderzoek naar autisme
Een studie, uitgevoerd door het wervingsbureau Auticon, schatte dat de prevalentie van autisme in de technologiesector rond de 2-3% ligt. Dit is aanzienlijk hoger dan de geschatte 1% prevalentie in de algemene bevolking.
Studies tonen aan dat mensen met autismespectrumstoornissen vaak uitblinken in creatieve processen, met name als het gaat om originele linguïstische en figuurlijke taken. Dat kan weer resulteren in onconventionele en oplossingen.
Mensen met autisme hebben daarnaast soms een sterke focus op specifieke interesses. Deze selectieve interesse kan ertoe leiden dat ze zich intensief verdiepen in een bepaald onderwerp. Dit zorgt niet alleen voor een hoge mate van expertise, maar ook voor een uitzonderlijke concentratie tijdens hun werk—wat kan resulteren in baanbrekende inzichten en innovaties.
ASML omarmt neurodiversiteit
Enkele jaren geleden publiceerde ASML een bericht waarin het zijn waardering uitsprak voor neurodiversiteit binnen de organisatie. Met de boodschap "Not everyone at ASML thinks the same way, and we’re proud of it" benadrukte het bedrijf dat het verschil omarmt.
Een mooi voorbeeld is Arnout Nederpelt, een businessanalist bij ASML die zelf autisme heeft. Na jaren moeite te hebben gehad met het vinden van werk, vond hij zijn plek binnen het bedrijf. Inmiddels werkt hij er al meer dan een decennium.
Unieke perspectieven
Neurodiversiteit omvat verschillende neurologische variaties, zoals autisme, ADHD en dyslexie. Elk brein heeft unieke eigenschappen, uitdagingen en talenten. Mensen met neurodivergentie denken soms anders. In de techwereld kan dat heel waardevol zijn. Unieke perspectieven dragen uiteindelijk bij aan technologische vooruitgang in de wereld.