ARTIC zet nieuwe standaard voor medicijntesten met microhaartjes
Deze weken zetten we de winnaars van de Gerard en Anton Awards in het zonnetje. Vandaag: ARTIC Technologies.
Published on July 7, 2025

Als hoofdredacteur is Aafke verantwoordelijk voor de artikelen en eventcontent, maar ze schrijft ook graag zelf. Ze maakt complexe zaken toegankelijk en vertelt de verhalen achter technologie.
TU/e ontwikkelt spin-off ARTIC Technologies een revolutionaire micro‑pomp voor cell culture. Oprichters Laure van der Sanden (CEO), Hossein Eslami Amirabadi (CSO) en prof. Jaap den Toonder hebben hun wetenschappelijke doorbraak — Magnetic Artificial Cilia (MAC) — omgevormd tot een modulair, tubeloos platform, gericht op precieze stroomregulatie in preklinische medicijntesten.
In traditionele celkweekmethodes ontbreekt vloeistofstroming, wat leidt tot slechte analogie met de fysiologie in het menselijk lichaam. ARTIC biedt hier een oplossing. “Ons platform levert menselijk representatieve vloeistofstroming, schaalbaar en gebruiksvriendelijk bedoeld voor cell culture,” zegt Van der Sanden.
Met MAC, geïnspireerd op cilia uit de natuur, brengen minuscule haartjes vloeistofbeweging teweeg zonder leidingen of complexe apparatuur. “De haren bewegen op microschaal via een magnetisch veld — en dat zonder fysieke verbindingent. Zo creëren we fysiologische flows die cellen echt herkennen.” Cilia (ook wel trilharen genoemd) zijn microscopisch kleine, haarachtige structuren op het oppervlak van bepaalde cellen — zowel bij mensen als bij andere organismen. Met hun ritmische bewegingen transporteren ze vloeistof of deeltjes over het celoppervlak.

.png&w=3840&q=90)
Geboren uit wetenschap, gemaakt voor maatschappelijke impact
ARTIC is geboren uit de TU/e, waar Eslami Amirabadi en Den Toonde beide werkzaam waren. Geïnspireerd door de natuurlijke werking van cilia, wilden ze hun technologie commercialiseren en impact creëren in medicijnontwikkeling. “Het is onze missie om de kloof tussen preklinisch en klinisch onderzoek te verkleinen”, aldus Van der Sanden. Zo helpt de startup het gebruik van proefdieren te verminderen en richten ze hun blik op toekomstige toepassingen in green tech.
Instrument van verandering in preklinische testing
Met de toenemende druk vanuit de farmacie om dierloze methoden te adopteren, zit ARTIC op een exponentiëel groeipad. Hun MAC-pomp vormt een brug tussen organ-on-chip-systemen die wel fysiologisch juist werken maar moeilijk opschaalbaar zijn, en conventionele systemen die soms precies maar niet biologisch realistisch zijn.
Van der Sanden: “Onze technologie vormt het ontbrekende puzzelstukje: een tubeloos, modulair systeem dat een hoge verwerkingssnelheid, automatisering en fysiologische flow combineert.
Behaalde successen, maar vooral potentie
Sinds de oprichting haalde ARTIC ruim een half miljoen op en bouwden ze een sterk team. Hun recente pilot leverde waardevolle data op; bovendien hadden ze een eigen stand op een internationale conferentie. Een Proof of Concept-subsidie van de ERC ondersteunde de ontwikkeling van hun prototype — een mijlpaal voor de TU/e-spin-off.
Het ecosysteem van Brainport speelt een sleutelrol. Vanuit de TU/e en microsystemengroep van Den Toonde is er directe toegang tot topinstituten en technische expertise. Platforms zoals The Gate en Braventure helpen bij community en tooling; productiepartners als Demcon en Axxicon bieden praktijkinfrastructuur. “Brainport is voor ons veel meer dan alleen locatie,” zegt Van der Sanden. “Het is onze slagkracht: van R&D tot opschaling, alles komt hier samen.”
External Content
This content is from youtube. To protect your privacy, it'ts not loaded until you accept.
Slagkracht
Toch zit er nog rek in de slagkracht van Brainport, denkt Van der Sanden: het biotech/life sciences-cluster zou sterker mogen. Bovendien willen de oprichters op lange termijn verder gaan dan cell culture. Na medicijntesten is hun doel om MAC-technologie ook in green tech toe te passen — een ambitieuze roadmap die in fases is opgebouwd.
Zou ARTIC niet in Brainport zijn gestart, dan was Zwitserland, met zijn sterke biotech-ecosysteem een logische tweede keus geweest. Maar de ideale combinatie van technologische diepgang, industrieel netwerk en spin-off ondersteuning vond het team in Eindhoven.

G&A 2025
Elk jaar zetten we 10 start-ups uit de Brainportregio in de schijnwerpers. Voor elk van die start-ups ligt er een Gerard & Anton Award klaar
Bekijk G&A 2025