Amsterdam start slim opladen project tegen netstress
Amsterdam lanceert een nieuw proefproject voor slim laden dat EV-bestuurders helpt geld te besparen.
Published on March 31, 2025

© Maxim Hopman - Pexels
Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Amsterdam is een innovatief proefproject gestart: het slim opladen van elektrische voertuigen (EV's). Dit initiatief, een samenwerking tussen de gemeente, Equans, Deftpower en de ANWB, heeft als doel de piekvraag naar elektriciteit te verminderen door de oplaadtijden te verschuiven naar periodes met laag netgebruik.
Bezitters van elektrische auto's die deelnemen, kunnen financieel profiteren van lagere oplaadkosten en 'cashbacks' bij het opladen tijdens daluren. Deze slimme manier van opladen verlicht niet alleen de druk op het elektriciteitsnet van de stad, maar stimuleert ook het gebruik van hernieuwbare energie.
Hoe werkt slim laden in Amsterdam?
EV-rijders die deelnemen aan het programma sluiten hun auto aan op een laadpaal en geven hun volgende geplande vertrektijd aan via de ANWB-app van de Touring Club. Hierdoor kan Equans, een aanbieder van laadpalen, het laadproces plannen tijdens perioden zonder piekbelasting. Deze aanpak helpt om het beschikbare elektriciteitsverbruik gelijkmatig te verdelen, wat bekend staat als 'slim laden'.
Omdat de elektriciteitsprijzen gedurende de dag fluctueren, krijgen deelnemers die hun voertuig opladen tijdens daluren cashback via de ANWB app. Dit maakt opladen niet alleen betaalbaarder, maar stimuleert ook duurzaam energieverbruik. Sessies worden strategisch afgestemd op tijden waarop duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, het meest aanwezig zijn. Deze praktijk draagt dus bij aan een duurzamer energieverbruikspatroon en vermindert de piekbelasting van het elektriciteitsnet.

AC of DC? EV opladen uitgelegd
In onze serie EVolution duiken we in de belangrijkste aspecten van elektrische mobiliteit. In deze aflevering richten we ons op opladen.
Bredere implicaties voor de energiemarkt
De pilot is bedoeld om inzicht te krijgen in hoe slim laden het energielandschap kan verbeteren. Door het verschuiven van de belasting van piek- naar daluren mogelijk te maken, kan de druk op het netwerk tijdens periodes met een hoge vraag worden verminderd en het gebruik van hernieuwbare energie worden gemaximaliseerd. De financiële besparingen voor deelnemers onderstrepen de waarde van deze aanpak. Daarnaast kan een beter netbeheer door slim laden aanzienlijke kansen bieden voor netbeheerders door de elektriciteitsbelasting te herverdelen en de risico's op overbelasting te verminderen.
Slim laden in heel Nederland
Op dezelfde manier onthulde Tap Electric, een app voor het opladen van elektrische voertuigen, de resultaten van een proefproject in Limburg en Noord-Brabant. Tap Electric voerde daar een proef uit met realtime inzichten in netcapaciteit via de functie 'Power Intel'. Met deze toepassing kunnen EV-bestuurders hun laadsnelheid aanpassen op basis van de beschikbare netcapaciteit, waardoor opstoppingen tijdens piekuren aanzienlijk worden verminderd.
Het project toonde aan dat minstens 50% van de oplaadvraag naar de avond- en nachturen kon worden verplaatst, wat het veelbelovende potentieel voor netbewust opladen onderstreept. Er zijn plannen om dit model uit te breiden naar alle openbare oplaadstations, waarmee opnieuw wordt aangetoond dat innovatieve energieoplossingen een belangrijke rol kunnen spelen bij de ondersteuning van het nationale elektriciteitsnet.