AI-software voor kankerdetectie Aiosyn krijgt Europese certificering
De software helpt tijd te besparen, de productiviteit te verhogen en de consistentie van diagnoses te verbeteren.
Published on January 10, 2025
Aiosyn Mitosis Breast, een AI-gestuurde software voor het opsporen van borstkanker, heeft de CE-markering ontvangen - de Europese conformiteitscertificering voor producten. Deze mijlpaal markeert een belangrijke vooruitgang in de pathologie en verbetert de diagnostische nauwkeurigheid en efficiëntie. Het algoritme, gevalideerd in een klinische studie in meerdere centra, levert tot 60% tijdsbesparing per objectglaasje op en verhoogt de productiviteit met 15%. Met het potentieel om de diagnostische consistentie met 32,6% te verbeteren, wil meer dan 90% van de deelnemers aan de klinische studie deze tool graag integreren in hun workflows.
Aiosyn heeft deze certificering behaald onder de In Vitro Diagnostic Regulation (IVDR). De certificering is expliciet van toepassing op hun algoritme voor het tellen van mitotische figuren, waardoor het de eerste IVDR-gecertificeerde toepassing voor mitosetelling in borstkankerdiagnostiek is. Wouter Bulten, Chief Operating and Product Officer bij Aiosyn, benadrukte: “De CE-IVDR certificering zet een nieuwe standaard voor kwaliteit en veiligheid in medische apparaten, inclusief apparaten die werken op basis van AI.”
Deze certificering komt op een cruciaal moment in de diagnostiek van borstkanker. Met 2,3 miljoen nieuwe gevallen van borstkanker per jaar wereldwijd, waaronder 604.900 gevallen in de regio Europa van de WHO in 2022, is de behoefte aan nauwkeurige diagnostische hulpmiddelen van het grootste belang. De ziekte blijft de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen in 157 van de 185 landen en treft ongeveer 1 op de 12 vrouwen in landen met een zeer hoge Human Development Index.
Toekomstige impact en integratie
Patrick de Boer benadrukt hun inzet om samen te werken met pathologielaboratoria om de waarde van de software in borstkankersortering aan te tonen. De grote interesse van deelnemers aan het klinische onderzoek, waarbij meer dan 90% aangaf het algoritme graag in hun dagelijkse werkproces te willen integreren, suggereert een veelbelovende toekomst voor AI-ondersteunde pathologie. Deze vooruitgang sluit aan bij bredere doelen in de gezondheidszorg en kan mogelijk bijdragen aan een betere opsporing en behandeling van borstkanker.
De MRI-gestuurde robot van Vincent Groenhuis (UT) verhoogt precisie bij borstbiopsie
In de serie Innovatie Maestros belichten we baanbrekende technologieën uit Nederland. Vandaag een medische doorbraak: een robot voor MRI-gestuurde borstbiopsie, ontwikkeld door Vincent Groenhuis aan de Universiteit Twente.