Logo

AI-kennis onder artsen en verpleegkundigen moet snel omhoog

De VS en Europa staan voor sterk verschillende uitdagingen in de gezondheidszorg. Bart Geerts, oprichter en CEO van het in Amsterdam gevestigde Health.Plus.AI, bespreekt innovatie, risicobeheer en de lessen van het Cedars-Sinai Accelerator Program.

Published on December 24, 2024

Bart Geerts, via Linkedin

Bart Geerts presenting in Portugal, via Linkedin

Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.

Gezondheidszorgsystemen over de hele wereld worstelen zowel met generieke als heel specifieke uitdagingen. Aan beide kanten kan kunstmatige intelligentie een uitkomst bieden, zo concludeert Bart Geerts - een voormalig IC-arts die ondernemer is geworden. Zijn dubbele perspectief helpt hem te navigeren door de medische complexiteit. Geïnterviewd door Lucien Engelen tijdens het HLTH-evenement in Las Vegas, reflecteert Geerts op de verschillen tussen de Europese en Amerikaanse gezondheidszorgsystemen, zijn ervaring tijdens het Cedars-Sinai Accelerator Program en de innovatieve oplossingen die zijn bedrijf biedt. "De medisch-technologische geletterdheid onder artsen moet heel snel omhoog, zeker als het gaat om AI."

Bart Geerts heeft 15 jaar gewerkt als IC-arts, anesthesist en klinisch farmacoloog. Gefrustreerd door het trage tempo waarin onderzoek werd omgezet in praktische oplossingen voor de gezondheidszorg, verlegde hij zijn focus naar het bouwen van software en kunstmatige intelligentie. “Als je dingen wilt veranderen, de gezondheidszorg proactiever wilt maken, moet je je handen vuil maken.”

Deze verschuiving leidde tot de oprichting van Health.Plus.AI, een in Amsterdam gevestigd bedrijf dat AI gebruikt om postoperatieve infecties te voorspellen en te beheersen. Het werk van het team wordt nu gebruikt in ziekenhuizen in heel Europa, met een belangrijke stap in de richting van de Amerikaanse markt na hun deelname aan het Cedars-Sinai Accelerator Program. “We zijn CE-gecertificeerd en implementeren onze oplossingen in verschillende ziekenhuizen”, aldus Geerts. “Door vroeg naar de VS te kijken, kunnen we onze technologie beter afstemmen op specifieke behoeften.”

Europa versus de VS

Een groot verschil tussen de continenten dat Geerts ziet is de benadering van risico en beloning in de gezondheidszorg. In de VS gaan artsen vaak uit van “alles maximaliseren” en voeren ze vaak tests en procedures uit om hun aansprakelijkheid te beperken. De Europese gezondheidszorg daarentegen vertrouwt meer op interventies op basis van indicaties, waarbij middelen daar worden ingezet waar ze het meest noodzakelijk worden geacht.

“In Europa gebruik je een biomarker alleen als de patiënt risico loopt”, legt Geerts uit. “In de VS gebruiken ze het voor iedereen bij operaties met een hoog risico, meerdere keren per dag. Het is een andere houding, die wordt bepaald door stimulansen en zorgen over aansprakelijkheid.”

Dit onderscheid is van grote invloed op de manier waarop innovaties zoals AI worden toegepast. “In de VS verwachten ze dat als je een risico identificeert, je hen vertelt wat ze vervolgens moeten doen”, merkte Geerts op. “Je kunt niet alleen gegevens presenteren; je moet bruikbare oplossingen bieden.”

De rol van AI in infectiebeheer

De primaire focus van Health.Plus.AI ligt op het aanpakken van postoperatieve infecties, die één op de vijf patiënten in de VS treffen en verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de heropnames in ziekenhuizen. “We pakken dus een aanzienlijk probleem aan”, zegt Geerts. “Ons AI-systeem voorspelt infectierisico's en integreert die naadloos in elektronische patiëntendossiers (EHR's), waardoor artsen meteen bruikbare inzichten krijgen.”

Deze integratie is cruciaal. “We hebben ervoor gezorgd dat onze tool binnen de EHR-workflow past”, benadrukt Geerts. “Het voegt geen extra werk toe. In plaats daarvan maakt het gebruik van bestaande gegevens om risicobeoordelingen in de vorm van verkeerslichten te geven, zodat artsen kunnen beslissen welke patiënten ze beter moeten monitoren of veilig kunnen ontslaan.”

Lessen van Cedars-Sinai

Het Cedars-Sinai Accelerator Program was een game-changer voor Health.Plus.AI. Gedurende drie maanden gingen Geerts en zijn team in gesprek met clinici en leidinggevenden en kregen ze kritische feedback op hun product. “We gingen terug naar de tekentafel”, geeft Geerts toe. “Artsen wilden dat we niet alleen voorspellingen gaven, maar ook stapsgewijze begeleiding. Dat was een verrassing en een waardevolle les.”

Het programma onderstreepte ook het belang van vertrouwen in AI. “Mensen moeten AI-oplossingen vertrouwen,” zegt Geerts. “Het gaat niet om het vervangen van banen, maar om het vergroten van de impact ervan. Met een wereldwijde schaarste aan artsen en verpleegkundigen hebben we tools nodig die administratieve lasten verminderen en patiëntresultaten verbeteren.”

Voor bedrijven die willen uitbreiden naar nieuwe markten is het advies van Geerts duidelijk: “Ga nergens vanuit en onderzoek alles.” Hij benadrukt het begrijpen van de lokale marktdynamiek, vooral in Europa, dat hij beschrijft als een verzameling markten in plaats van één enkele entiteit. “Elk Europees land wil zijn eigen pilots en lokale voorbeelden. De CE-markering kan deuren openen, maar het opbouwen van vertrouwen en het leggen van relaties op lokaal niveau is de sleutel.”

Voorschriften voorspellen

Geerts gelooft dat de toekomst van de gezondheidszorg ligt in realtime data die uitkomsten en behandelingen kunnen voorspellen. Hij is er dan ook van overtuigd dat de medisch-technologische geletterdheid onder artsen heel snel omhoog moet, zeker als het gaat om AI. “Dit is het fundament. We moeten professionals in de gezondheidszorg zo uitrusten dat ze nieuwe tools kunnen evalueren en vertrouwen.”

Uiteindelijk ziet Geerts innovatie als een gezamenlijke inspanning, waarbij verpleegkundigen, artsen en technici samenwerken om de zorgverlening te transformeren. “Zonder verpleegkundigen is er geen gezondheidszorg”, benadrukt hij. “We betrekken verpleegkundigen dan ook altijd bij de ontwikkeling van onze hulpmiddelen omdat zij de belangrijkste gebruikers zijn.”