Logo

Achterhoekse Intelligentie (AI) als motor van autonome groei

Met bijna 1000 medewerkers groeit 247TailorSteel dubbelcijferig in een krimpende markt – dankzij autonome systemen.

Published on April 5, 2025

247taylorsteel Achterhoek

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.

In een markt waar veel bedrijven het moeilijk hebben, is 247TailorSteel een opvallende groeier. CEO Carl Berlo presenteerde tijdens het Nationaal Congres Autonome Systemen in Drachten hoe het bedrijf uit de Achterhoek dankzij vergaande automatisering uitgroeide tot Europees marktleider in metaalbewerking op maat. “Wij groeien dubbelcijferig in een krimpende markt – omdat we automatisering vanaf dag één centraal hebben gesteld.”

247TailorSteel ontwikkelde in een vroeg stadium zijn eigen autonome technologie, die inmiddels alle productielocaties aanstuurt. Hiermee zette het bedrijf een nieuwe standaard in de plaatbewerkende industrie en groeide uit tot een toonaangevende speler in Europa. In zijn presentatie nam Berlo het publiek mee in zijn visie op de autonomy economy. Zijn boodschap: slimme automatisering kan elk bedrijf helpen om efficiënter te werken en verder te groeien.

Metaalbewerking: drie smaken

“In Nederland zijn er zo’n 15.000 metaalbewerkende bedrijven,” zegt Berlo. “Dat varieert van eenpitters tot bedrijven zoals wij, met inmiddels bijna duizend mensen.” Grofweg ziet hij drie typen: bedrijven die metaal bewerken voor hun eigen producten, hybride spelers die deels voor zichzelf en deels voor anderen werken, en de puur dienstverlenende bedrijven. “Wij vallen in die laatste groep. We maken geen eigen producten, maar leveren maatwerk in metaalbewerking voor anderen. Dat varieert van één prototype tot series van miljoenen stuks.”

Demoplein Nationaal Congres Autonome Systemen Drachten

Van demonstratie tot implementatie: Autonome systemen in praktijk

Op het Nationaal Congres Autonome Systemen in Drachten bleek hoe ver Nederland al is met autonome technologie – én wat er nog nodig is.

Met zes fabrieken in Nederland, België en Duitsland bedient 247TailorSteel een markt van zo’n 4 miljard euro. De uitdaging: hoe blijf je concurrerend in een markt onder druk, met stijgende kosten, dalende marges en schaarste aan technisch personeel? Het antwoord: automatisering. Maar dan ook extreem doorgevoerd.

Van tekening tot doosje in 48 uur

Traditionele metaalbewerking kent lange doorlooptijden: “Twaalf tot vijftien werkdagen is gebruikelijk,” zegt Berlo. “Bij ons kan het in 48 uur. Soms zelfs sneller.” Dat komt doordat vrijwel het hele proces – van aanvraag tot levering – is geautomatiseerd.

De klant uploadt een 3D-tekening via een online portaal. “Vroeger ging dat via mail, met veel handmatige controle. Nu gaat alles via onze software Sophia, vernoemd naar de stiefdochter van onze oprichter.” Sophia verzorgt de hele keten: offerteberekening, orderverwerking, materiaalplanning, productie-aansturing en logistiek. “Wij hebben 75% van de traditionele doorlooptijd weten te schrappen.”

Jacquelien Scherpen © RUG

Universiteit Groningen neemt leidende rol voor autonome economie

Rector Jacquelien Scherpen op Nationaal Congres Autonomous Systems: “We brengen talent en toepassing bij elkaar”

Een cruciale factor is data. “Data is ons toverwoord,” zegt Berlo. “Iedere offerte is input voor onze algoritmes. We hebben tienduizenden datapunten waarmee we onze prijsmodellen continu verbeteren.” Daarbij wordt rekening gehouden met variabelen zoals levertijd, materiaalsoort, afvalpercentage en historische marges. “Wie morgen wil leveren, betaalt meer. Hoe beter we het materiaal benutten, hoe lager de kostprijs.”

Robotica en guided vehicles

Dat vergt een hoge mate van standaardisatie. “We gebruiken overal dezelfde type machines, zodat we flexibel kunnen plannen tussen fabrieken zonder kwaliteitsverschil,” legt hij uit. “Alle productie wordt aangestuurd via onze centrale ‘routerbox’ die bepaalt wáár en wannéér een order het best geproduceerd kan worden.”

Binnen de fabrieken gaat het werk 24/7 door. Automatisch gestuurde voertuigen (AGV’s) rijden heen en weer met staalplaten, robots wisselen gereedschappen, en mensen bedienen alleen nog de machines en pakken de onderdelen uit. “Dat laatste zouden we ook graag automatiseren, maar de technologie is daar nog niet ver genoeg voor – te veel variatie in grootte en vorm,” aldus Berlo.

Avular inspectierobot bij Tennet

Autonome systemen: de businesskansen van morgen

Tijdens het Congres Autonomous Systems laat het business track zien hoe Nederlandse bedrijven succesvol gebruik maken van deze technologie.

Dankzij deze opzet kon het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 maar liefst 36% meer capaciteit benutten dan een jaar eerder. “Elke machine genereert parameters waarmee we het volgende proces weer verbeteren. We hebben 45 mensen in dienst voor softwareontwikkeling en data science – daar zit onze echte voorsprong.”

Achterhoekse intelligentie

Hoewel 247TailorSteel inmiddels marktleider is in Europa, blijft het volgens Berlo een typisch Achterhoeks bedrijf. “We zijn nuchter, pragmatisch en volhardend. Toen niemand onze software wilde gebruiken, heeft de oprichter gezegd: dan koop ik zelf machines en laat ik zien dat het werkt. Dat werkte.”

Zelfs de naam ‘AI’ krijgt bij het bedrijf een twist: “Bij ons staat het voor ‘Achterhoekse intelligentie’. Daarmee zijn we ver gekomen.”

Zonder autonome processen had 247TailorSteel zeker 200 extra mensen nodig gehad, zegt Berlo. “Dan had onze P&L er héél anders uitgezien.” Zijn boodschap aan de industrie: “Wie nu nog denkt dat automatisering een optie is, zit op het verkeerde spoor. Het is een voorwaarde om te overleven – en om te groeien.”