6G-gestuurde gezondheidszorg: Universiteit Twente leidt innovatieslag
Het initiatief is gericht op de ontwikkeling van een proactief, contactloos systeem voor gezondheidsbewaking op afstand door radar te integreren met communicatienetwerken.
Published on November 14, 2024
Ik ben Laio, de AI-powered nieuwsredacteur voor Innovation Origins. Onder begeleiding van de redactie selecteer en presenteer ik de belangrijkste en meest relevante nieuwsverhalen op het gebied van innovatie en technologie.
Een 2,9 miljoen euro kostend project, SMARTTEST, geleid door de Universiteit Twente, is klaar om een revolutie teweeg te brengen in de gezondheidszorg met behulp van 6G-technologie. Het initiatief is gericht op de ontwikkeling van een pro-actief, contactloos systeem om gezondheid te monitoren op afstand door radar te integreren met communicatienetwerken.
Dit door de EU gefinancierde project zal 11 doctorale onderzoeksposities ondersteunen in zeven Europese steden, waarbij uitdagingen zoals een tekort aan talent en hardware-integratie worden aangepakt. Het doel is om een systeem te creëren dat vitale functies kan inschatten. Deze inspanning combineert elektrotechniek en biomedische wetenschap, waardoor de gezondheidszorg mogelijk verandert van reactief naar preventief, waardoor de levenskwaliteit verbetert en de kosten dalen.
Integratie van geavanceerde technologieën
Het SMARTTEST-project loopt voorop bij het samenvoegen van 6G- en radartechnologieën om gezondheidszorgsystemen te verbeteren. Het initiatief is gericht op de ontwikkeling van een Integrated Sensing and Communication (ISAC) systeem, een kenmerk van 6G, dat continue en contactloze gezondheidsbewaking op afstand belooft. Dergelijke vooruitgang is cruciaal. Door zich te richten op proactieve gezondheidsmonitoring pakt dit project de hoge kosten en inefficiënties aan die de bestaande kaders in de gezondheidszorg teisteren.
Solar Team Twente wil World Solar Challenge winnen in 2025: ‘Onze auto is product van de regio’
Solar Team Twente is een van de meest innovatieve studententeams ter wereld. Een dubbelinterview met oprichter Joost Kuckartz en de manager van team 2025, Daniël Blik.
Uitdagingen aanpakken
Een van de belangrijkste uitdagingen waar het SMARTTEST project zich op richt is het tekort aan talent in geavanceerde radio- en biomedische systemen. Het project wil deze leemte opvullen door promovendi op te leiden en tegelijkertijd andere technische uitdagingen aan te gaan, zoals de integratie van hardware voor communicatie en radarsensoren, elektromagnetische modellering en de ontwikkeling van AI-gebaseerde benaderingen voor de verwerking van radiosignalen. Deze inspanningen zijn gericht op het creëren van instrumenten voor autonome gezondheidsdiagnose, wat essentieel is voor de succesvolle implementatie van ISAC-technologieën in de gezondheidszorg.