AI vindt zijn weg naar kerken, moskeeën en boeddhistische begrafenissen
In EverydAI zetten we AI-toepassingen in de kijker die je leven gemakkelijker maken, zelfs als je geen expert bent. Vandaag: AI in een religieuze context.
Published on November 26, 2024
Generatieve AI, zoals ChatGPT, is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken het volop voor vertalingen, het schrijven van Sinterklaasgedichten, en scholieren maken er dankbaar gebruik van voor hun werkstukken. Maar AI doet nu ook zijn intrede in religieuze contexten. Onlangs werd bekend dat bezoekers van een Zwitserse kerk hun zonden kunnen opbiechten aan een AI-versie van Jezus. En dit is slechts één van de vele religieuze toepassingen van AI wereldwijd.
Zonden opbiechten aan AI-jezus
In het Zwitserse Luzern kun je je zonden opbiechten aan een door kunstmatige intelligentie aangedreven hologram van Jezus. De AI-versie van Jezus maakt deel uit van een kunstproject genaamd 'Deus in Machina' (God in een machine) en is te vinden in de Sint-Pieterskerk. In dit futuristische heiligdom nemen bezoekers plaats in een biechthokje, waar ze door een rooster een scherm zien met het gezicht van Jezus. Het werkt eenvoudig: de bezoeker stelt een vraag, waarna de AI deze interpreteert en een antwoord formuleert. Terwijl het antwoord wordt gegeven, beweegt het gezicht van Jezus mee. Deze AI-Jezus kan in wel honderd verschillende talen spreken, zodat hij toegankelijk is voor de vele internationale toeristen die het project trekt. Bezoekers reageren positief en zijn enthousiast over de ervaring.
De Bijbel hacken met AI
En AI wordt op meerdere manieren ingezet om het christelijke geloof te ondersteunen. Recentelijk organiseerden het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) en de EO een 'Bijbel hackathon', een intensieve programmeersessie waarbij vijftig slimme ontwikkelaars onderzochten hoe ze kunstmatige intelligentie kunnen inzetten om het Bijbelverhaal toegankelijker te maken.
Robot voor boeddhistische begrafenissen
Het Japanse bedrijf Nissei Eco heeft eerder al een robot ontwikkeld die, dankzij speciale software, in staat is rituelen uit te voeren voor boeddhistische begrafenissen. Volgens het bedrijf is de robot een praktische keuze, omdat het goedkoper is om de rituelen door Pepper te laten uitvoeren dan door een menselijke priester. Het inhuren van de robot kost slechts een kwart van wat een menselijke priester zou kosten. Nissei Eco ontwikkelde de software voor Pepper, die toepassingen van derden ondersteunt.
Islamitische praktijken
Saoedi-Arabië ïntroduceerde twee jaar geleden speciale robots die beschikken over kunstmatige intelligentie om islamitische praktijken mee te ondersteunen. De robots worden geplaatst in de Grote Moskee in Mekka, waar ze de Koran reciteren en preken geven aan moslims. De robots zijn voorzien van barcodes, zodat gebruikers hun diensten kunnen downloaden naar hun smartphones. Ook kunnen ze via knoppen op de robots informatie krijgen over de imams die de gebeden leiden, de muezzins, en het wekelijkse schema van het moskeepersoneel, inclusief de namen van de geestelijken die de vrijdagpreken houden.
Nieuwe mogelijkheden
En dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe AI wereldwijd wordt ingezet in een religieuze context. Steeds vaker wordt generatieve AI, zoals ChatGPT, gebruikt om complete kerkdiensten mee samen te stellen, van preken tot gebeden. Het biedt nieuwe mogelijkheden voor religieuze organisaties om hun boodschap te verspreiden en hun diensten te moderniseren. Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, is duidelijk dat AI een blijvende invloed heeft op de manier waarop religie wordt beleefd en georganiseerd.
AI Pitch Competition finalisten wijzen de weg naar innovatie in kunstmatige intelligentie
Tien baanbrekende AI-startups en twee universitaire wildcards zijn uit de bus gekomen als finalisten in de AI Pitch Competition, die de toekomst van kunstmatige intelligentie laat zien.