Een derde van de broeikasgassen is afkomstig van voedselproductie. Naarmate de bevolking groeit en klimaatverandering de landbouw steeds sterker beïnvloedt, zijn duurzame eiwitalternatieven essentieel.
Volgens de Verenigde Naties wordt ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen toegeschreven aan voedselproductie. Kortom, de manier waarop we voedsel produceren is niet duurzaam. Maar de wereldbevolking zal de komende decennia naar verwachting groeien, wat betekent dat we meer mensen moeten voeden. Bovendien zet klimaatverandering conventionele voedselproductiemethoden onder druk.
We hebben duurzame alternatieven nodig, vooral voor de productie van eiwitten. Wereldwijd doen startups en wetenschappers onderzoek naar vleesalternatieven. Van de ontwikkelingen op dit gebied is precisiefermentatie het meest veelbelovend, omdat het de replicatie van vleeseiwitten mogelijk maakt zonder de input die nodig is om dieren te fokken en de uitstoot aanzienlijk vermindert. Tegelijkertijd zijn er belangrijke ontwikkelingen gaande in de valorisatie van eiwitten uit plantaardige bronnen.
20 juli 2025
Wist je dat tomatenbladeren tot wel 27% eiwit bevatten? Net als elke andere plant zijn ze rijk aan Rubisco, een enzym dat essentieel is voor fotosynthese. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben eerder eiwit uit tomatenbladeren geëxtraheerd en onderzoeken nog steeds manieren om wat nu een agrarische afvalstroom is, om te zetten in een potentieel waardevolle eiwitbron.
13 juli 2025
Rival Foods, gevestigd in Geldrop, heeft onlangs €10 miljoen opgehaald. Het bedrijf ontwikkelde een gepatenteerd platform voor de productie van vleesalternatieven - producten die nauwkeurig de textuur, smaak en het mondgevoel van dierlijk vlees nabootsen, terwijl ze volledig plantaardig, schoon gelabeld en minimaal verwerkt zijn.
Een ander opkomend bedrijf op het gebied van alternatieve proteïnen is Vivici. Eerder dit jaar haalde deze startup €32,5 miljoen op. Ze ontwikkelen alternatieve proteïne-ingrediënten met behulp van precisiefermentatie, een technologie waarbij bacteriën worden aangepast om specifieke ingrediënten te produceren.
Na deze investeringsronde hebben we de ceo van het bedrijf, Stephan van Sint Fiet, aan het woord gelaten in een aflevering van onze Investering van de Maand-serie.
9 juni 2025
Een van de Nederlandse pioniers op het gebied van alternatieve proteïnen is Mosa Meat, het eerste bedrijf ter wereld dat een gekweekte vleesburger serveert. Het bedrijf neemt monsters van koeiencellen zo klein als een peperkorrel en kweekt deze cellen in het lab, zodat ze spieren en vet kunnen ontwikkelen, net als in een koe.
Hier is een overzicht van hun laatste ontwikkelingen. Tijdens een crowdfundingronde eerder dit jaar haalde het bedrijf aanzienlijk meer geld op dan verwacht.
Begin 2025 had het bedrijf ook goedkeuring aangevraagd om de markt van de Europese Unie te betreden voor zijn producten.
In 2024 haalde het bedrijf €40 miljoen aan financiering op, waardoor het de markt sneller kon bereiken.
Cultured meat producer Mosa Meat plans to use funding from new and existing partner to bring cultured beef to consumers.
4 maart 2025
Meatable richt zich op de productie van gecultiveerd varkensvlees. Het bedrijf is opgericht in 2018 en heeft sindsdien meer dan €100 miljoen opgehaald. De baanbrekende opti-ox™ technologie en pluripotente stamcellen van het bedrijf stellen hen in staat om op grote schaal gecultiveerd vlees te produceren, 30 keer sneller dan traditionele landbouwmethoden.
Meatable wil nu beginnen met de bouw van een productiefaciliteit op pilotschaal in Singapore - het enige land ter wereld waar kweekvlees in de winkel te koop is.
Dutch startup Meatable has teamed up with a newly formed company called TruMeat to build a cultivated meat facility in Singapore.
Eerder hadden we ook een van de medeoprichters, Krijn de Nood, die meer vertelde over de reis van het bedrijf in deze ruimte.
Een belangrijk deel van het succes van de groene transitie hangt af van de voedselsector. Het verminderen van de vleesconsumptie is de sleutel tot het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Nederland is goed gepositioneerd op dit gebied, met tal van ontwrichtende startups en een instelling van wereldklasse zoals Wageningen University & Research. Benieuwd hoe de toekomst van voedsel eruit zal zien? In dit dossier houden we je op de hoogte!