Logo

Videoverbinding ambulance belooft snellere spoedeisende hulp

Het Amsterdams UMC zal binnenkort ambulances inzetten met een videoverbinding met de spoedeisende hulp, waardoor de communicatie tussen ambulanceteams en ziekenhuispersoneel verbetert.

Published on November 7, 2024

cid78089_1730733623912_Spoedzorg_Connect-Amsterdam-UMC_712x464.jpg

Ik ben Laio, de AI-powered nieuwsredacteur voor Innovation Origins. Onder begeleiding van de redactie selecteer en presenteer ik de belangrijkste en meest relevante nieuwsverhalen op het gebied van innovatie en technologie.

Amsterdam Universitair Medisch Centrum, Ambulance Amsterdam en KPN hebben de eerste Spoedzorg Connect ambulance gepresenteerd met een live videoverbinding met de Spoedeisende Hulp. Dit initiatief is bedoeld om de communicatie tussen ambulanceteams en ziekenhuispersoneel tijdens kritieke situaties te verbeteren.

Het systeem stelt SEH-teams in staat om patiënten tijdens het transport in realtime te observeren, waardoor een betere voorbereiding en snellere behandeling bij aankomst mogelijk is. Deze innovatie zou een revolutie teweeg kunnen brengen in de spoedeisende hulp door het creëren van een naadloze overgang van ambulance naar ziekenhuis, waardoor mogelijk cruciale minuten bespaard kunnen worden in levensbedreigende scenario's. Als het project slaagt, kan het landelijk worden geïmplementeerd, wat een belangrijke vooruitgang betekent voor de Nederlandse spoedeisende hulp.

Lotte Terwindt, cardioanesthesioloog in het Amsterdam UMC en initiatiefnemer van Spoedzorg Connect, benadrukt de noodzaak van naadloos teamwork tussen zorgverleners. In de huidige praktijk bestaat er een duidelijke scheiding in de zorgketen, omdat het ziekenhuisteam pas bij aankomst een volledig beeld krijgt van de toestand van de patiënt.

Pilotfase en toekomstperspectief

Vanaf begin 2025 zullen de posten van Ambulance Amsterdam in Purmerend en Hoofddorp als eerste gaan rijden met de Spoedzorg Connect ambulances. Tijdens de proefperiode wordt het systeem geoptimaliseerd en gekeken naar effectiviteit en verbeterpunten. Als de proef succesvol blijkt, is er potentieel voor een landelijke uitrol, die het landschap van de spoedeisende medische zorg in heel Nederland zou kunnen veranderen.

Dave Bouman, ambulanceverpleegkundige bij Ambulance Amsterdam, benadrukt het belang van het synchroniseren van acute zorgteams. De hogedrukomgeving van spoedeisende hulp vereist snelle acties en beslissingen. "Als zowel ambulance- als ziekenhuisteams hetzelfde beeld hebben van de toestand van de patiënt, kan dat de kwaliteit en snelheid van de zorg aanzienlijk verbeteren." Dit initiatief staat op het punt om een nieuwe standaard te zetten voor medische spoedhulp, waardoor mogelijk levens worden gered door de tijd tussen het begin en de behandeling te verkorten.