Logo

Ruben Brave op iBuilt evenement: Diversiteit stimuleert innovatie

Het onderzoek van Brave toont aan dat diverse teams aanzienlijk beter presteren dan niet-diverse teams.

Published on March 30, 2025

iBuilt Jury members Alina Totti, Policy Advisor at Provincie Noord-Brabant, Jemy Pauwels, Investment Director at Demcon investment, Nicola D, Diversity & Transformation Leader, Mirko Benischke, Associate Professor at Rotterdam School of Management, Erasmus University, joined by organizer Joseph Zekry.

iBuilt juryleden Alina Totti, beleidsadviseur bij Provincie Noord-Brabant, Jemy Pauwels, Investment Director bij Demcon investment, Nicola D, Diversity & Transformation Leader, Mirko Benischke, Associate Professor bij Rotterdam School of Management, Erasmus University, samen met organisator Joseph Zekry.

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.

Ruben Brave is de keynote spreker op het iBuilt Common Ground of Innovation Awards evenement komende donderdag. Brave is een pionier op het gebied van internet, technologie en media. Hij is een investeerder, serie-ondernemer en thought leader met een grote passie voor innovatie, digitale soevereiniteit en inclusief ondernemerschap. Met een achtergrond in technologie, media en beleidsonderzoek geeft hij vorm aan de toekomst van ondernemerschap in Nederland en daarbuiten.

Als oprichter van het Dutch New Narrative Lab (DNNL) en voorzitter van Internet Society Nederland loopt Ruben voorop als het gaat om diversiteit, ethiek en verantwoorde digitale transformatie. Zijn onderzoek, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft inzicht gegeven in de economische waarde van diversiteit in startups, scale-ups en corporate ventures.

Discriminatie belemmert innovatie

Als opmaat naar het iBuilt evenement duiken we in de studie van Ruben Brave naar de Nederlandse startup scene. In zijn onderzoek, dat hij deed in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, ontdekte hij wijdverspreide discriminatie in de startupwereld. Uit zijn onderzoek blijkt dat discriminatie innovatie belemmert en menselijk kapitaal verspilt. Diverse teams presteren beter dan hun homogene tegenhangers. Interessant is dat teams met een gevarieerde etnische achtergrond bijna 40% betere financiële resultaten behalen. Het Dutch New Narrative Lab van Brave heeft als doel uitsluiting tegen te gaan en ondernemerskansen voor ondervertegenwoordigde groepen te bevorderen. Terwijl conventionele startup-ecosystemen evolueren, brengt dit onderzoek een gesprek op gang over hoe het omarmen van diversiteit niet alleen ethisch evenwicht brengt, maar ook innovatie en groei aanzienlijk stimuleert. Zijn bevindingen tarten de traditionele beelden van ondernemerschap en laten zien dat inclusie cruciaal is voor duurzaam succes in technologiegedreven sectoren.

top250_2024_webassets_map_nl.png

Meeste snelgroeiende bedrijven houden groei vast, maar meer diversiteit is nodig

Het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) presenteerde onlangs zijn jaarlijkse rapport over de top 250 snelst groeiende bedrijven in Nederland.

Ongelijkheid aanpakken

Het onderzoek van Brave werpt licht op de alomtegenwoordige discriminatie binnen het startup-ecosysteem in Nederland. Zijn bevindingen onthullen dat uitsluiting en discriminatie niet slechts geïsoleerde incidenten zijn, maar wijdverspreide problemen die ondervertegenwoordigde groepen treffen. Deze individuen bevinden zich vaak in de periferie van ondernemersactiviteiten, wat resulteert in een aanzienlijke verspilling van menselijk kapitaal. Het onderzoek van Brave onderstreept de economische implicaties van diversiteit, aangezien het aantoont dat diverse teams aanzienlijk beter presteren dan niet-diverse teams op het gebied van financiële resultaten, met een opvallend contrast in hun vermogen om financiering te werven en winst te genereren.

Het Dutch New Narrative Lab

Het Dutch New Narrative Lab (DNNL) komt naar voren als een cruciale instelling gericht op het transformeren van het startup-landschap door diversiteit en inclusie te bevorderen. Het DNNL is opgericht door Brave en streeft ernaar een omgeving te creëren waarin diverse perspectieven niet alleen worden verwelkomd, maar ook worden gecultiveerd als bronnen van innovatie en groei. Met initiatieven zoals het Launchpad Track 2024 wil het lab ondervertegenwoordigde groepen, waaronder vrouwen, migranten, LGBTQ+-personen en neurodiverse mensen, in staat stellen om deel te nemen aan ondernemende ondernemingen en zo de kloof tussen potentieel en kansen te overbruggen. Door samen te werken met instellingen als de VU Amsterdam wordt de missie verder versterkt en wordt gebruik gemaakt van academische associaties om een ondersteunend startup ecosysteem te bevorderen.

Impact van diverse teams

De bevindingen van Brave laten zien hoe diversiteit transformeert in een strategisch voordeel in het bedrijfsleven. Teams die etnische diversiteit omarmen behalen tot 40% betere financiële resultaten dan hun minder diverse tegenhangers. Ook het handhaven van een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de financiële prestaties met bijna 20%. Divers leiderschap vertaalt zich in gevarieerde perspectieven en betere besluitvorming: vitale elementen voor het aanpassingsvermogen van een startup in concurrerende industrieën. Succesvolle voorbeelden zoals Mitiga Solutions, met 44% vrouwelijke werknemers, illustreren de praktische voordelen van diversiteit. Deze resultaten tarten het traditionele beeld van ondernemers en bevestigen het belang van inclusiviteit bij het opbouwen van robuuste, innovatieve ondernemingen.

Screenshot-2024-08-02-at-11.42.22.png

De Common Ground for Innovation Awards zijn gericht op diversiteit en internationaal leiderschap

De International Business & Innovation Leaders in Tech is een community voor expat leiders en ondernemers in Brainport Eindhoven om hun carrière te ontwikkelen en hun bedrijf te laten groeien.

Uitdagingen

Ondanks de veelbelovende ontwikkelingen dankzij het onderzoek van Brave en de initiatieven van DNNL, blijven er uitdagingen bestaan. Diversiteit kan leiden tot wrijving, vooral in omgevingen die resistent zijn tegen verandering. Brave stelt echter dat dergelijke wrijving noodzakelijk is voor het genereren van innovatieve ideeën: “Zonder wrijving geen glans”, zegt hij. DNNL is van plan om deze uitdagingen aan te gaan door middel van inclusieve inkooppraktijken, zichtbaarheidscampagnes voor ondernemers uit minderheidsgroepen en innovatiewedstrijden die nieuwe rolmodellen creëren. Door een inclusieve omgeving te stimuleren, beoogt het lab een startupcultuur waarin diversiteit wordt gezien als een kracht in plaats van een wettelijke verplichting.

Het competitieve startuplandschap opnieuw vormgeven

De implicaties van het onderzoek van Brave reiken verder dan sociale rechtvaardigheid en betreffen ook de economie, waarbij wordt gesteld dat startups nieuwe dimensies van innovatie en groei kunnen ontsluiten door diversiteit te omarmen. Bedrijven met divers leiderschap laten al een hogere betrokkenheid van hun werknemers zien, wat cruciaal is voor het in stand houden van een innovatieve omgeving. Uit het 4YFN25-evenement blijkt bijvoorbeeld dat bedrijven die diversiteit benadrukken een werknemersbetrokkenheid van 84% behalen, waarmee ze hun minder inclusieve tegenhangers aanzienlijk overschaduwen. Zoals deze bevindingen suggereren, is het cultiveren van een inclusief ondernemend ecosysteem niet alleen gunstig, maar ook essentieel voor het behouden van een concurrentievoordeel op de hedendaagse wereldmarkt.

Finalisten voor de awards

Hier zijn de finalisten voor elke categorie:

Veelbelovende technologische innovatie

iBuilt

Deze organisaties herdefiniëren wat mogelijk is in de wereld van technologie:

Visionair leider

iBuilt

Deze leiders hebben blijk gegeven van een uitzonderlijke vooruitziendheid en vastberadenheid bij het aansturen van positieve internationale verandering:

Sociale innovator

iBuilt

Deze personen of organisaties transformeren gemeenschappen en hebben een blijvende, wereldwijde sociale impact:

De uitreiking is op 3 april 2025, in het Royal Philips Auditorium op High Tech Campus Eindhoven 34. Het evenement begint om 17:00 uur en er zijn nog kaarten te koop.