Logo

Innovatie als redmiddel bij personeelstekorten

In de strijd tegen krapte op de arbeidsmarkt biedt innovatie een uitweg.

Published on February 18, 2025

Office

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

De arbeidsmarkt zit vast. Bedrijven worstelen met een nijpend personeelstekort, terwijl talent steeds moeilijker te vinden is. 46% van de werkgevers in Nederland is noodgedwongen om het werk vanwege krapte op de arbeidsmarkt anders te organiseren, zo blijkt uit onderzoek van UWV. 

De gevolgen zijn voelbaar: werkdruk stijgt, projecten worden niet uitgevoerd en groei komt in gevaar. In deze strijd tegen de krapte biedt innovatie een uitweg. Bedrijven moeten radicaal anders gaan werken: van flexibele functieprofielen tot robotisering van processen. Wie niet mee verandert, blijft achter. Innovatie is niet langer een luxe, maar een noodzaak om de werkdruk te verlichten en het bedrijf draaiende te houden.

Aanhoudende krapte dwingt tot innovatie

Zes op de tien werkgevers hebben last van personeelstekorten. De situatie is urgent: 53% van de vacatures is moeilijk vervulbaar. Slechts 9% van de werkgevers verwacht dat het vinden van personeel in de loop van dit jaar makkelijker wordt. Traditionele oplossingen zoals werving en behoud van personeel blijken niet meer voldoende. Werkgevers moeten structureel anders gaan denken en werken. De Nederlandse economie is te lang 'arbeidsintensief' gegroeid. Met de vergrijzing en maatschappelijke transities zoals de energietransitie is dit niet langer houdbaar. Innovatie is niet langer een keuze maar een noodzaak.

Anders organiseren als eerste stap

Het UWV ziet dat bijna de helft van de werkgevers het werk anders organiseert  Een succesvol voorbeeld is het Friese bedrijf Opnieuw, dat taken opknipt in specialisaties. Waar eerst één persoon een hele stoel herstelde, is er nu een specifieke afdeling voor bijvoorbeeld armleuningen. Ook de Douane past deze methode toe door niet-specialistische taken te bundelen in nieuwe functies met minder specifieke eisen. Deze 'jobcarving' aanpak maakt het makkelijker om vacatures te vervullen en geeft specialisten meer ruimte voor hun kerntaken. UWV-arbeidsmarktadviseur Erica Maurits benadrukt het belang van werknemersbetrokkenheid bij deze veranderingen: "Werknemers zien vaak goed wat de mogelijkheden zijn.”

Een collectieve vuist tegen het schreeuwende personeelstekort
IO

Een collectieve vuist tegen het schreeuwende personeelstekort

In de columnreeks “Hoe de wereld eruit zou zien, als…” verkent Elcke Vels intrigerende scenario’s die afwijken van de status quo. Elke column wordt ondersteund door AI-gegenereerde afbeeldingen.

Robotisering en automatisering bieden uitkomst

De kunststofkozijnenindustrie toont hoe robotisering personeelstekorten kan oplossen. Een recente innovatie waarbij robots sluitplaten plaatsen en profielen afhandelen, levert indrukwekkende resultaten: een foutenmarge van bijna nul en significante ontlasting van medewerkers. In de bouwsector wordt digitalisering gezien als cruciale oplossing voor de personeelskrapte. Slimme software en automatisering verlichten administratieve lasten en maken processen efficiënter. Deze technologische innovaties zijn niet alleen een antwoord op personeelstekorten, maar versterken ook de concurrentiepositie van bedrijven.

Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt

Nederland moet innovatiever worden om de arbeidsproductiviteit te verhogen. TNO identificeert vier cruciale oplossingsrichtingen: stimuleren van economische activiteiten met meer productiviteitsgroei, ontwikkelen van arbeidsbesparende technologieën, toepassen van technologische en sociale innovaties, en continu leren en ontwikkelen. De arbeidsparticipatie in Nederland is al zo hoog dat verdere verhoging nauwelijks mogelijk is. Acemoglu voorspelt dat AI over 10 jaar een bbp-groeit-effect van 0,9-1,1% kan realiseren, oplopend tot 1,8% bij grote investeringen. Deze transitie vereist een gezamenlijke inspanning van overheid, bedrijfsleven en werknemers.