Een terugblik op 2024: Hoe AI de maatschappij inclusiever maakt
Aan het einde van 2024 blikken we terug op een belangrijke ontwikkeling in de wereld van data: AI helpt mensen met een beperking en kwetsbare ouderen.
Published on December 28, 2024
Alles wat nieuw is, is razend interessant! Dat is het motto van onze DATA+ expert Elcke Vels. Ze schrijft verhalen over AI en hoe dat onze maatschappij beïnvloedt, heeft een serie over cyber security en interviewt Nederlandse innovatie maestro’s. Ook onderzoekt ze in haar ‘What if…’ column intrigerende scenario's die afwijken van de status quo.
De feestdagen herinneren ons er nog maar eens aan: samenzijn is essentieel. We vinden dat iedereen een plek aan tafel verdient tijdens het kerstdiner, en dat niemand alleen achter de geraniums hoort te zitten tijdens de jaarwisseling.
Echter, niet alleen tijdens de feestdagen is het van belang om voor iedereen te zorgen. Als maatschappij moeten we daar sowieso naar streven. We zijn aangekomen aan het einde van 2024 en ik wil terugblikken op een jaar waarin belangrijke ontwikkelingen in de wereld van data hebben plaatsgevonden: kunstmatige intelligentie - afhankelijk van enorme hoeveelheden data - zorgt er steeds vaker voor dat mensen met een beperking, of bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, actief kunnen blijven deelnemen in de samenleving.
Mensen met een visuele beperking kunnen beter navigeren met een app
Zo schreven wij eerder dit jaar over startup TouchPulse. Het bedrijf richt zich op navigeren, maar dan buiten de deur. Op straat loert het gevaar soms letterlijk om de hoek. Men moet zich zien te redden in een zee van rode stoplichten, kruispunten, trams, fietsers en auto’s. Ook navigeren is een hele klus.
Studenten maken van navigeren een fluitje van een cent, ook voor mensen met visuele beperking
Tijdens de TU/e Contest presenteren studenten hun innovatieve ideeën aan de buitenwereld.
Het navigeren op straat gebeurt vaak met een stok of een geleidehond, maar technologie kan een handige aanvulling zijn. In een app, die werkt op basis van een AI-taalmodel, kunnen gebruikers inspreken waar ze naartoe willen. Via een oortje ontvangen ze vervolgens de juiste aanwijzingen. Op een manier die voor hen geschikt is, want met de huidige technologie krijgen ze aanwijzingen zoals ‘over 50 meter linksaf slaan’, wat lastig is als je niet kunt zien.
TouchPulse won dit jaar de AI Pitch Competition.
AI-wearables verbeteren de levensstandaard van ouderen
Ouderen zijn het grootste deel van deze tijd thuis. Aangezien de bevolking vergrijst, rijst de vraag: hoe kunnen we de kwaliteit van leven voor ouderen verbeteren en tegelijkertijd goed voor ze zorgen? AI helpt, ook op dit gebied, zo schreef collega Mauro Mereu eerder dit jaar over een veelbelovende AI-spraakassistent. ACHO, een assistent die de gebruiker eraan herinnert om medicijnen in te nemen. De assistent geeft op verzoek ook aan welke medicijnen al zijn ingenomen.
AI kan trouwens ook verwerkt worden in kledingstukken en sokken, om zo de levensstandaard van ouderen te verbeteren. Neem de HUME van Mentech: een digitaal systeem dat stress meet op basis van sensoren in wearables, zoals een sok. De wearables meten fysiologische parameters, zoals hartslag, huidgeleiding (welke een indicatie voor spanning is, zoals zweet) en de activiteit van een persoon.
Dit jaar kwam naar buiten dat de HUME-technologie onderwerp van wetenschappelijk onderzoek is geworden. De betrokken partijen in dit onderzoek zijn Ipse de Bruggen, Zorggroep Elde Maasduinen, het LUMC en het VGZ Zorgkantoor. Een stap in de goede richting om de technologie nog breder, en vol vertrouwen, in te zetten!