Logo

CarbonX: Europa's batterijtoekomst, van Delft naar de wereld

CarbonX is klaar om de batterijwereld te ontwrichten met een alternatief voor grafiet. Ze presenteren het op het Drive Forward evenement.

Published on April 4, 2025

CarbonX

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.

Er voltrekt zich een stille revolutie in de Europese batterij-industrie - en een Nederlandse startup bevindt zich in het hart van de ontwikkeling. CarbonX, mede opgericht door Daniela Sordi en Rutger van Raalten, heeft een baanbrekend materiaal ontwikkeld dat de manier waarop batterijen worden gemaakt een nieuwe vorm kan geven. China levert momenteel meer dan 95% van al het grafiet ter wereld - het cruciale anodemateriaal in lithium-ionbatterijen - en CarbonX biedt een krachtig alternatief van Europese bodem.

Tijdens het komende Drive Forward evenement op 8 en 9 april in Helmond, nemen Sordi en haar collega Sophie Dik het podium om de rol van CarbonX in het opbouwen van een meer zelfvoorzienende Europese batterijwaardeketen te belichten. “Voor ons is het belangrijk om deel uit te maken van dit ecosysteem,” zegt Sordi. “We ontwikkelen niet alleen een nieuw materiaal, we helpen ook bij het creëren van een totaal nieuwe toeleveringsketen.”

Een Europees antwoord op een wereldwijde afhankelijkheid

De innovatie van CarbonX ligt in het vermogen om een op koolstof gebaseerd materiaal te produceren met een energiedichtheid die vergelijkbaar is met die van traditioneel grafiet - zonder afhankelijk te zijn van import uit Azië. Door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur voor de productie van roet (carbon black) kan het bedrijf al tot 100 ton materiaal per dag produceren.

“Om je een idee te geven,” zegt Sordi, ”voor één gigawattuur batterijcapaciteit heb je ongeveer 1.200 ton anodemateriaal nodig. Dat betekent dat we 1 GWh in ongeveer 10 dagen kunnen produceren, zelfs bij de huidige capaciteit.”

De potentiële impact is enorm, niet alleen voor de groene ambities van Europa, maar ook voor strategische autonomie. “Het gaat er niet om anti-China of anti-VS te zijn,” legt Sordi uit. “Het gaat erom dat elk continent zijn eigen duurzame batterij-ecosysteem kan opbouwen. Ons hart ligt in Europa en onze eerste productiefabriek komt hier, waarschijnlijk in Nederland.”

Ingebed in het Nederlandse batterij-ecosysteem

CarbonX mag dan nog een jong bedrijf zijn, zijn wortels in het Nederlandse innovatielandschap zitten diep. De startup is voortgekomen uit de TU Delft en maakt deel uit van de programma's van het Nationaal Groeifonds (NGF), waar het met bedrijven als LionVolt, LeydenJar en imec samenwerkt aan de volgende generatie energieopslagtechnologieën.

“Deel uitmaken van dit Nederlandse ecosysteem is cruciaal”, zegt Sordi. “Wij geloven in het samen opbouwen van dit 'dorp'. Er ligt hier een sterke basis: kennis, onderzoek en groeiende industriële capaciteit. Wat ontbreekt is een gelokaliseerde toeleveringsketen, en dat is waar wij om de hoek komen kijken.”

CarbonX

Investment of the month: CarbonX is klaar om zijn rol te spelen in Europa's batterij-industrie

Elke maand interviewen we een startup die onlangs een investering heeft ontvangen. Deze maand: CarbonX.

Het Drive Forward evenement is een platform voor CarbonX om verder in contact te komen met belangrijke spelers zoals VDL en DAF en hun visie te delen met beleidsmakers, automotive leiders en accufabrikanten. “We willen begrijpen hoe Nederland zijn rol in de toeleveringsketen van batterijen wil laten groeien,” zegt Sordi. “We hebben hier geen celfabrikanten, maar we kunnen nog steeds een leidende rol spelen op het gebied van materialen en technologie.”

Opschalen en vooruitkijken

De ambities van CarbonX zijn geen loze woorden. Gesteund door recente investeringen en validatie van internationale klanten werkt het bedrijf al aan de bouw van een speciale productiefaciliteit. Het doel: een productielijn van 12.000 ton per jaar in Europa.

“Op de korte termijn maken we gebruik van bestaande fabrieken die carbon black produceren voor de bandenindustrie”, legt Dik uit. “Maar op de lange termijn hebben we onze eigen faciliteiten nodig. Op het moment dat de vraag stijgt - en dat zal gebeuren - moeten we er klaar voor zijn. We kunnen niet eeuwig afhankelijk blijven van gedeelde infrastructuur.”

Hoewel Europa de primaire focus van CarbonX blijft, heeft het bedrijf ook oog voor uitbreiding naar de VS, waar de batterijproductie snel toeneemt. “Elk continent heeft zijn eigen oplossing nodig”, zegt Dik. “CarbonX kan helpen die onafhankelijkheid mogelijk te maken, waar de behoefte zich ook voordoet.

Van verborgen speler tot vormgever van de industrie

Hoewel CarbonX al op industriële schaal actief is, blijft het bedrijf relatief onder de radar. Dat staat op het punt te veranderen.

“We zijn geen typische vroege-fase startup”, zegt Dik. “We produceren al 100 ton per dag. Maar omdat ons materiaal nog niet in commerciële batterijen zit, realiseren mensen zich niet altijd dat we bestaan, of hoe ver we al zijn.”

Evenementen zoals Drive Forward zijn belangrijk om dat te veranderen. Het CarbonX-team hoopt dat hun aanwezigheid in Helmond zal helpen om het bewustzijn te vergroten, nieuwe samenwerkingsverbanden te smeden en meer Europese investeringen in batterijtechnologie en -infrastructuur te inspireren.

“Het gaat om het versterken van de boodschap,” zegt Sordi. “We hebben een echte oplossing voor een van Europa's grootste uitdagingen. En het mooiste is? Het is er al.”

Gesponsord

Dit artikel is gemaakt in een samenwerking tussen Drive Forward en onze redactie. Innovation Origins is een onafhankelijk journalistiek platform dat zijn partners zorgvuldig uitkiest en uitsluitend samenwerkt met bedrijven en instellingen die achter onze missie staan: het verhaal van innovatie verspreiden. Op die manier kunnen wij onze lezers waardevolle verhalen aanbieden die volgens journalistieke richtlijnen tot stand zijn gekomen.

Wil je meer weten over hoe IO+ samenwerkt met andere bedrijven? Klik hier