Brabantse Innovatiedag in Tokio: Overbrugging van innovatie in duurzame elektronica en geïntegreerde fotonica
In een tijdperk van snelle vooruitgang in AI en grote vraag naar hightech oplossingen, laat het Brabant-Tokio event zien dat er geen AI is zonder fotonica.
Published on November 13, 2024
Is medeoprichter en mede-eigenaar van Media52 en hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bouwt aan alle takken van ons bedrijf - IO+, events, Laio - en focust op de commerciële kansen. Daartussendoor blijft hij gewoon zijn artikelen voor IO+ schrijven.
Een relatief kleine provincie in West-Europa die zich presenteert in megastad Tokio. Klinkt dat raar? Niet voor Noord-Brabant. Vandaag organiseerde deze Nederlandse provincie haar vijfde Brabant Innovation Day in Okura Tokyo. Het evenement is een speciale eendaagse 'top' waar onderzoeksinstituten en startups uit deze regio hun nieuwste innovaties delen. Na een dag vol toespraken, paneldiscussies en presentaties viel één ding alle deelnemers op: de twee regio's hebben meer gemeen dan wat aan de buitenkant zichtbaar is.
Er bestaan al sterke banden tussen Brabant en Japan. Veel van de meer dan 80 Japanse bedrijven die in de Nederlandse provincie actief zijn, houden zich bezig met hightech en werken samen met Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen aan innovaties met een wereldwijde impact. De top van de Brabant Innovation Day is bedoeld om bestaande partnerschappen te versterken, successen te vieren en nieuwe partnerschappen te verkennen om innovatie met een wereldwijde maatschappelijke impact te versnellen.
Een golf van innovaties
Noord-Brabant toonde opnieuw een golf van baanbrekende innovaties in duurzame elektronica en fotonica in Tokio. Deze eendaagse top bracht leidende figuren uit de industrie en opkomende startups samen en creëerde zo een dynamisch platform voor innovatie en samenwerking tussen Japan en Nederland.
Het evenement benadrukte een belangrijke boodschap in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door snelle vooruitgang in AI en de vraag naar hightech oplossingen. Er is geen AI zonder fotonica en geavanceerde halfgeleiders. De top belichtte de Nederlandse bijdragen op deze gebieden, van sensortechnologieën tot innovaties op het gebied van fotonische chips. Het onderstreepte het potentieel voor joint ventures om de technologische capaciteiten van beide landen te vergroten.
Netwerken versterken
Met de focus op het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking en deeptech vooruitgang was het evenement een lanceerplatform voor samenwerkingsverbanden die een brug slaan tussen industrieën en onderzoeksinstellingen. Deze inspanningen kunnen volgens de sprekers een aanvulling vormen op bestaand onderzoek en lopende bedrijfsactiviteiten, waarbij nieuwe kansen worden geïdentificeerd en innovatie 'on the edge' wordt gestimuleerd.
Het thema van de top van dit jaar, “Duurzame Elektronica en Fotonica”, vestigde de aandacht op geavanceerde technologieën die de wereldmarkten opnieuw vormgeven. Namens TNO Holst Centre, toonaangevend op het gebied van flexibele elektronica, toonde Ton van Mol de vooruitgang op het gebied van thermische, optische en ultrasone sensoren. TNO nodigde Japanse bedrijven uit om mogelijke samenwerkingsverbanden te verkennen. Daarnaast liet TNO doorschemeren dat er een nieuw programma is gericht op fotonische biosensing, waarvoor belangstelling bestond van deelnemers die met sensortechnologie uitdagingen op het gebied van gezondheid en milieu willen aanpakken.
Op het evenement waren ook Aikon Health en Onera Health aanwezig, twee Nederlandse medtech startups die furore maken in de gezondheidssector. Aikon Health maakt gebruik van TNO-technologie om hartfalen te monitoren, terwijl Onera Health (een voormalige Gerard & Anton award winnaar) pioniert met toegankelijke slaapdiagnostiek. Het baanbrekende werk van Tracxon op het gebied van flexibele elektronica was een andere blikvanger, die liet zien hoe Nederlandse innovatie nieuwe mogelijkheden in gezondheidstechnologie stimuleert. Tracxon was dit jaar een van de winnaars van de Gerard & Anton Awards.
Japan loopt voorop in robotica, Noord-Brabant wil volgen
Tijdens het evenement Japan meets Brabant lieten Eindhovense robotica-bedrijven hun innovaties zien.
PhotonDelta: bouwen aan een fotonische toekomst
PhotonDelta, een van Europa's meest vooraanstaande fotonica-ecosystemen, deelde inzichten van de recente PIC Summit. Met aanzienlijke investeringen in fotonische chipinfrastructuur heeft PhotonDelta een geïntegreerde toeleveringsketen opgezet die R&D, productie en toepassing van PIC-technologie versnelt. Hun inspanningen om productiecycli te stroomlijnen via het Photonic Integration Technology Center (PITC) hebben de kosten verlaagd en deuren geopend voor markttoepassing en internationale samenwerking.
Een van de belangrijkste onderwerpen van de dag was de recente beslissing van de EU om Nederland een fotonische chipfabriek toe te kennen. PhotonDelta heeft altijd strategisch de nadruk gelegd op fabrieken die de productie op zich nemen. Het Taiwanese TSMC is een bekende foundry voor halfgeleiders en het is een nationale strategie om een PIC-versie daarvan in Nederland en Europa te ontwikkelen.
Europa kiest voor proeffabriek fotonische chips in Nederland
Nederland krijgt binnenkort een Europese faciliteit voor de ontwikkeling van fotonische chips.
“Foundries zijn een belangrijk controlepunt in het PIC-ecosysteem”, zegt PhotonDelta CEO Eelko Brinkhoff. “In Nederland hebben we SMART Photonics al als een proeffabriek van PICs die gebruik maken van Indium Phosphide (InP), en met de oprichting van New Origin zullen we ook een pure-play foundry in Silicon Nitride (SiN) hebben. Beide materialen hebben unieke eigenschappen voor het ontwikkelen van PICs met een verscheidenheid aan toepassingen. Binnenkort zullen deze verschillende technologieën worden gecombineerd met behulp van hybride en heterogene integratiemethoden, waarbij de sterke punten van elk materiaal worden benut.”
Fundamenteel onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven stond centraal met een presentatie over het werk van de universiteit aan 3D-integratie van indiumfosfide op silicium. Deze doorbraak belooft nieuwe efficiëntie in de productie van fotonische chips en versterkt de rol van Nederland als leider op het gebied van geavanceerde halfgeleiders.
“Samen sterker"
Brabant's bloeiende relaties met Japanse bedrijven werden gevierd, met een spotlight op de vele samenwerkingsverbanden. In een tijdperk waarin snelheid, efficiëntie en milieu-impact van het grootste belang zijn, zijn dergelijke samenwerkingsverbanden een voorbeeld van de gezamenlijke inzet om snellere, kleinere en groenere systemen te creëren. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) speelde een belangrijke rol in dit verhaal door matchmakingdiensten en toegang tot middelen te bieden aan Japanse bedrijven die hun aanwezigheid in Nederland willen uitbreiden.
“De huidige markt is nog relatief klein, maar als we de kosten en kwaliteit van PICs op het juiste niveau kunnen brengen, zal het een vliegwiel worden. We blijven op zoek naar internationale partners om de groei en ontwikkeling van deze industrie te versnellen,” aldus Brinkhoff.